Biografia Włodzimierz Nahorny ( ur. 1941-11-05 )

Włodzimierz Andrzej Nahorny (ur. 5 listopada 1941 w Radzyniu Podlaskim) - polski muzyk jazzowy, pianista, saksofonista, flecista, kompozytor i aranżer.

Kariera

Nahorny przeszedł wszystkie stopnie muzycznej edukacji, uzyskując absolutorium w klasie klarnetu sopockiej PWSM. Już w okresie studiów w 1959 stworzył swój pierwszy kwartet Little Four. Jeszcze w tym samym roku rozpoczął współpracę z zespołem North Coast Combo oraz - jako klarnecista - z zespołem jazzu tradycyjnego Tralabomba Jazz Band. Występował też w orkiestrze gdańskiej Filharmonii Bałtyckiej.

Szeptem - Foto: Marcin Kydryński<br />
Projekt: kasia mrożewska@vanart

Szeptem - 558 558-2 (2CD / 1998)
Foto: Marcin Kydryński
Projekt: kasia mrożewska@vanart

W 1962 wystąpił po raz pierwszy na Jazz Jamboree i to w roli solisty - saksofonisty altowego w big bandzie Jana Tomaszewskiego. Na tej imprezie pojawiał się prawie przez 15 lat (prezentując się w różnych - głównie Andrzeja Trzaskowskiego - zespołach w latach 1962-1977). Autorskie trio zaprezentował w 1965 na festiwalu Jazz nad Odrą. W 1967 na Festiwalu Jazzowym w Wiedniu otrzymał I nagrodę indywidualną oraz medal, który wręczył mu Duke Ellington. Współpracował z Bim Bomem.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nahorny sięgał po rozmaite muzyczne tworzywo: raz komponując balladę "Jej portret", z drugiej strony realizował się w jazzowych zespołach Andrzeja Kurylewicza, Krzysztofa Sadowskiego, Andrzeja Trzaskowskiego, Ptaszyna Wróblewskiego. Bywał też muzykiem rockowej grupy Breakout (nagrał z nimi dwie płyty), towarzyszył wokalistom - Mariannie Wróblewskiej, Łucji Prus, grupie Novi Singers oraz łączył jazz z muzyką poważną. Sporym sukcesem stały się jego jazzowe interpretacje cyklu "Mity" Karola Szymanowskiego.

Nahorny jest muzykiem wszechstronnym, zapraszanym do nagrań i koncertów innych twórców (np. orkiestr radiowych, zespołów Kazimierza Jonkisza, Jana Jarczyka, Tomasza Szukalskiego). Swoich sił próbował także jako kompozytor muzyki filmowej i teatralnej. Spod jego pióra wyszły znane tematy jazzowe i popularne piosenki.

Wyznanie - Foto i projekt: Pavel Jasansky

Wyznanie - XL / SXL 0806 (LP / 1972)
Foto i projekt: Pavel Jasansky

Współcześnie nagrał serię płyt "Fantazja Polska" z jazzową interpretacją twórczości Karola Szymanowskiego ("Mity", 1997), Fryderyka Chopina ("Nahorny-Chopin. Fantazja polska", 2000) i Mieczysława Karłowicza ("Nahorny gra Karłowicza", 2000). Obecnie jest wykładowcą Akademii Muzycznej w Gdańsku na kierunku Jazz i Muzyka Estradowa.

23 marca 2003 Opera Bałtycka wystawiła premierę baletu "Fantazja Polska".

Został członkiem Warszawskiego Społecznego Komitetu Poparcia Jarosława Kaczyńskiego w przedterminowych wyborach prezydenckich w 2010.

70a - Foto i projekt: Marek Karewicz

70a - SXL 0603 (LP / 1970)
Foto i projekt: Marek Karewicz

Odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski (2011).

Nagrody

  • I nagroda solistyczna i zespołowa na Jazz nad Odrą 64
  • II nagroda na Konkursie Młodych Muzyków Jazzowych w Wiedniu w 1966
  • I nagroda na Festiwalu Jazzowym w Wiedniu 1967
  • I nagroda na Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1972 i 1973
  • Fryderyk 2000 w kategorii Jazzowy Muzyk Roku
  • Złoty Fryderyk 2011

Wybrana dyskografia

  • 1962: Big Band Jana Tomaszewskiego - Jazz Jamboree '62 - saksofon altowy
  • 1967: Andrzej Trzaskowski Sekstet - Seant - saksofon altowy
  • 1967: Andrzej Kurylewicz Quintet - Ten + Eight - saksofon altowy
  • 1967: Włodzimierz Nahorny Trio - Heart - saksofon altowy, piano
  • 1969: Jazz Studio Orchestra of Polish Radio - saksofon altowy, flet
  • 1969: Breakout - Na drugim brzegu tęczy - saksofon altowy, flet
  • 1970: Breakout - 70a - saksofon altowy, flet
  • 1972: Marianna Wróblewska - Sound of Marianna Wróblewska - fortepian
  • 1972: Koncert Podwójny na 5 Solistów i Orkiestrę
  • 1973: Włodzimierz Nahorny - Jej portret
  • 1973: Novi Singers - Rien ne va plus - fortepian
  • 1976:: różni artyści Nowe Twarze - Nowe Głosy. VI Lubelskie Spotkania Wokalistów Jazzowych
  • 1978: Marianna Wróblewska - Feelings
  • 1988: Marianna Wróblewska - Privilege
  • 1991: Włodzimierz Nahorny i Jego Orkiestra - Obejmij Mnie
  • 1995: Nahorny, Woliński - Ich portret
  • 1997: Włodzimierz Nahorny - Mity
  • 2000: Włodzimierz Nahorny - Fantazja Polska
  • 2003: Lora Szafran, Włodzimierz Nahorny - Śpiewnik Nahornego
  • 2007: Cicho, cicho pastuszkowie - Kolędy Włodzimierza Nahornego i Bogdana Loebla / BLUE NOTE
  • 2008: Pogadaj ze mną - (Piosenki Wojciecha Młynarskiego i Włodzimierza Nahornego), AGORA
  • 2010: Nahorny Sextet - Chopin Genius Loci wyd. Confiteor
  • 2014: Nahorny Trio - Hope wyd. Confiteor
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82odzimierz_Nahorny

Reklama