Biografia Piotr Kupicha ( ur. 1979-03-16 )

Piotr Jan Kupicha (ur. 16 marca 1979 w Tychach) - polski piosenkarz, gitarzysta, kompozytor i autor tekstów, wokalista i lider zespołu popowego Feel.

Życiorys

Kariera

W wieku szesnastu lat zaczął grać na gitarze klasycznej i wkrótce zadebiutował jako członek zespołu Sami. Absolwent Śląskich Technicznych Zakładów Naukowych. Od 2005 jest liderem i wokalistą zespołu Feel. W 2007 za piosenkę "A gdy jest już ciemno" otrzymali nagrodę Bursztynowego Słowika i Słowika Publiczności na Sopot Festival oraz Telekamerę 2008 przyznawaną przez czytelników tygodnika "Tele Tydzień".

2 - Foto: Jacek Grysko / www.kofeinapr.pl<br />
Projekt: KOFEINA Public Relations / www.kofeinapr.pl

2 - 664472 (CD / 2009)
Foto: Jacek Grysko / www.kofeinapr.pl
Projekt: KOFEINA Public Relations / www.kofeinapr.pl

Od 13 marca do 15 maja 2010 był uczestnikiem programu Tylko nas dwoje. Był nauczycielem wokalnym tanerki Anny Bosak, z którą zajął trzecie miejsce.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W 2011 jego piosenka "Muzyki moc", nagrana wraz z jedenastoma innymi artystami z okazji 10-lecia stacji Viva Polska, otrzymała nagrodę VIVA Comet 2011 w kategorii Najlepsze na VIVA-TV.pl.

Od 5 marca do 7 maja 2011 prowadził grupę z Katowic w programie Bitwa na głosy emitowanym przez TVP2. Wraz z grupą wygrał konkurs, a wygraną w postaci 100 tys. zł przeznaczył na budowę Hospicjum Cordis w Katowicach.

It Will Not Come Back - Foto i projekt: Ewa Toczkowska - Brychcy

It Will Not Come Back - MMP CD 0688 DD (CD+DVD / 2011)
Foto i projekt: Ewa Toczkowska - Brychcy

Życie prywatne

2 kwietnia 2005 ożenił się z Agatą Fręś, córką katowickiej poetki Marty Fox. Ma z nią dwóch synów, Pawła (ur. 2005) i Adama (ur. 2009). 27 sierpnia 2013 para rozwiodła się.

Feel - Foto: Paweł Pyrz / www.pyrz.eu<br />
Projekt: Mariusz Mrotek / www.mrotek.net

Feel - 2367982 (CD+DVD / 2008)
Foto: Paweł Pyrz / www.pyrz.eu
Projekt: Mariusz Mrotek / www.mrotek.net

Jego obecną partnerką jest modelka Ewelina Sienicka, którą poślubił w 2018. Ma z nią córkę, Jagodę (ur. 31 stycznia 2014).

Ma kartę taternika. Jest instruktorem rekreacji ruchowej o specjalności wspinaczka skałkowa.

Filmografia

  • 2008: Niania jako on sam (odcinek 95)
  • 2008: Tylko miłość jako on sam (odcinek 44)
  • 2010: My Camp Rock jako on sam (odcinki 5 i 6)

Polski dubbing

  • 2007: Klub Winx - Tajemnica Zaginionego Królestwa jako Riven
  • 2015: Alicja - dziewczyna Wszechświat jako Filipp (orig. Takle)
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Kupicha

Reklama