Biografia Marek Raduli

Marek Raduli (ur. 21 czerwca 1959 w Kędzierzynie-Koźlu) - polski gitarzysta, aranżer, kompozytor, muzyk sesyjny. Członek Akademii Fonograficznej ZPAV. W swojej karierze solowej związany z takimi gatunkami muzycznymi jak jazz, jazz-rock, rock czy blues.

Życiorys

Raduli w szkole muzycznej uczył się grać na perkusji. Karierę zaczynał w opolskim środowisku, przez pewien czas grał na gitarze i perkusji w jednym z pierwszych składów TSA. W 1982 roku, już jako gitarzysta, związał się na kilka lat z pop-rockowym zespołem Banda i Wanda, gdzie grał m.in. z Jackiem Krzaklewskim (później Perfect). W roku 1985 wziął udział w sesji nagraniowej szwedzkiej grupy Baden Baden podczas nagrywania albumu You Are the One w studio krakowskiego Teatru STU. Na okładce płyty został jednak pominięty.

Meksykański Symbol Szczęścia - Foto: Maciek Jurkowski, Tomasz Budzanowski<br />
Projekt: Magdalena Katarzyna Szymala

Meksykański Symbol Szczęścia - Ag001 (CD / 1997)
Foto: Maciek Jurkowski, Tomasz Budzanowski
Projekt: Magdalena Katarzyna Szymala

W latach 90. był członkiem m.in. Bajmu i grupy Tadeusza Nalepy, jako muzyk sesyjny udzielał się też w wielu innych projektach m.in. z Marylą Rodowicz i Jackiem Skubikowskim. Jednak najbardziej znany jest jako gitarzysta Budki Suflera, w której składzie występował w latach 1993-2003 i z którą nagrał 9 płyt. W 1996 nagrał solowy album Meksykański symbol szczęścia. W 1997 roku czytelnicy czasopisma Gitara i Bas uznali go gitarzystą roku.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Po odejściu z Budki gra w założonym przez siebie zespołach - ΠR2 (alternatywna pisownia: Pi-eR-2) - (Wojciech Pilichowski - bas, Tomasz Łosowski - perkusja) i SQUAD (wersja rozszerzona z instrumentami klawiszowymi - Wojtek Olszak i skrzypcami - Adam Bałdych, bywają także inne konfiguracje personalne), w zespołach Krzysztofa Ścierańskiego i w kwartecie Zbigniewa Jakubka oraz z innymi zespołami (np. Funk dE Nite Ryszarda Krawczuka czy grającą muzykę irlandzką polską grupą Carrantuohill).

Jesienią 2006 został zaproszony do projektu Krzysztofa Ścierańskiego The Colors (perkusja - Paul Wertico, dwie dekady z Pat Metheny Group, wibrafon - Bernard Maseli); w takim składzie zrealizowali dobrze przyjęte, szybkie tournée po Środkowej Europie (Słowacja, Węgry, Polska). Na początku 2007 roku okazało się, że w dorocznym plebiscycie 'Jazz Top 2006' pisma Jazz Forum, w kategorii 'gitara', poprzedzony przez Jarosława Śmietanę i Marka Napiórkowskiego, znalazł się na trzecim miejscu. Wczesną wiosną 2008 roku został zaproszony do pracy w niedawno reaktywowanym krakowskim zespole 'Laboratorium' (Marek Stryszowski - voc, sax, Janusz Grzywacz - kbs, Krzysztof Ścierański - bg). Jednocześnie do koncertowania powrócił zespół 'Raduli SQUAD' (z Radkiem Owczarzem na perkusji). W listopadzie 2008 roku ukazała się druga płyta ΠR2, zatytułowana time52.

Meksykański Symbol Szczęścia 1996 - 2001 - Projekt: Jan Krzysztof Wasilewski

Meksykański Symbol Szczęścia 1996 - 2001 - NA 054 (CD / 2002)
Projekt: Jan Krzysztof Wasilewski

W ramach opolskiego Międzynarodowego Festiwalu Perkusyjnego w 2003 wystąpił z Willi Calhoun'em oraz Bobym Jarzombkiem, w 2005 z Tonym Roysterem Jr, a w 2009 z Thomasem Langiem.

Marek Raduli od lat prowadzi zajęcia w klasie gitary na cieszących się wielką popularnością warsztatach muzycznych, odbywających się coraz liczniej w całej Polsce (w Muzycznej Owczarni w Jaworkach i w takich miejscowościach jak Końskie, Grodków, Kargowa, Krzyżowa, Bolesławiec).

Był członkiem stowarzyszenia działającego przy klubie Muzyczna Owczarnia w Jaworkach oraz częstym gościem klubu.

Instrumentarium

  • Fender Stratocaster (USA), Solid body, Bolt On, Vintage, 1979
  • Fender Stratocaster (USA), Solid body, Bolt On, Modern, 1979
  • Ibanez (Japan), Solid body, neck-thru, Musician Limited Edition, 1978
  • John Suhr (USA), Solid body, Bolt On, Scott Henderson Stratocaster, 2000
  • Gibson (USA), "Lucille", semiacoustic, B.B. King Set-In, 1992
  • JB, MarkMaster, semiacoustic, 1999
  • Seagull, Acoustic M12; 12-strunowa, bez wycięcia (no cut-away)
  • Admira, Gitara Klasyczna, 2000FI
  • Elektroacoustic 2, cut-away

Wybrana dyskografia

Banda i Wanda

  • 1984 Banda i Wanda
  • 1985 Mamy czas

Bajm

  • 1990 Biała armia
  • 1993 Płomień z nieba

Budka Suflera

  • 1993 Cisza
  • 1994 Budka w Operze, Live From Sopot ’94
  • 1995 Noc
  • 1997 Nic nie boli, tak jak życie
  • 1998 Akustycznie
  • 2000 Bal wszystkich świętych
  • 2000 Live at Carnegie Hall
  • 2002 Mokre oczy

Inne

  • 1991 Absolutnie - Tadeusz Nalepa
  • 1991 Klucha w śpiewnik - Kciuk Surzyn Band
  • 1996 Meksykański symbol szczęścia - Marek Raduli (solowa płyta)
  • 2003 Live in Jaworki 2003- RADULI SQUAD
  • 2004 C.V. - Tomasz Łosowski
  • 2008 W hołdzie Tadeuszowi Nalepie - Różni wykonawcy
  • 2008 Hey Jimi - Polskie gitary grają Hendrixa - Różni wykonawcy
  • 2010 The Colors - The Colors
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Raduli

Reklama