Biografia Julia Pietrucha ( ur. 1989-03-17 )

Julia Pietrucha (ur. 17 marca 1989 w Warszawie) - polska aktorka, modelka, piosenkarka, autorka piosenek i prezenterka, Miss Polski Nastolatek 2002.

Życiorys

Wczesne lata

Ma młodszą siostrę, Gabrielę. Ukończyła II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Batorego w Warszawie.

W związku z tobą - Foto: Robert Baka<br />
Projekt: Karol Kowalczyk

W związku z tobą - 9539900 (CD / 2016)
Foto: Robert Baka
Projekt: Karol Kowalczyk

Kariera

Jako aktorka zadebiutowała w 2001 rolą Gerdy w sztuce Królowa Śniegu w reżyserii Barbary Borys-Damięckiej, wystawianej w Teatrze Syrena w Warszawie. W 2002 roku została Miss Polski Nastolatek. W 2003 zadebiutowała w serialu TVN Na Wspólnej. W tym samym roku za wiersz "Blokowisko" została wyróżniona na Światowym Dniu Poezji.

Annoyance & Disappointment 2.0 - Foto: Łukasz Ziętek<br />
Projekt: Hubert Skoczek / www.spoks.com

Annoyance & Disappointment 2.0 - 88985363412 (2CD / 2016)
Foto: Łukasz Ziętek
Projekt: Hubert Skoczek / www.spoks.com

W 2006 zagrała jedną z głównych bohaterek serialu Kochaj mnie, kochaj!. Rok później, za rolę Zosi Paluch w filmie Michała Kwiecińskiego Jutro idziemy do kina otrzymała Specjalną Nagrodę Aktorską 32. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Od marca 2012 występuje w roli Juliet w sztuce Central Park West Woody’ego Allena, wystawianej w Teatrze 6. piętro w Warszawie. W tym samym roku została ambasadorką kosmetyków Olay Active Hydrating.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W 2014 zagrała w amerykańsko-węgierskim horrorze The Curse of Styria (Klątwa Styrii) u boku Stephena Rei i Eleanor Tomlinson. W tym samym roku była uczestniczką pierwszej edycji programu rozrywkowego telewizji Polsat Twoja twarz brzmi znajomo. Za wygraną z pierwszego odcinka otrzymała czek na 10 tys. zł, który przeznaczyła na rzecz schroniska dla bezdomnych zwierząt "Canis" w Kruszewie.

15 kwietnia 2016 wydała samodzielnie debiutancki album studyjny, zatytułowany Parsley, na którym znalazły się utwory jej autorstwa, grane przez nią na ukulele. Płyta została opublikowana w całości w serwisie YouTube.

Od 7 lipca do 1 września 2017 prowadziła cotygodniową autorską audycję Warzywniak wieczorową porą na antenie Programu 3 Polskiego Radia.

Filmografia

  • 2003: Kasia i Tomek - młoda dziewczyna (tylko głos) (odc. 33 seria II)
  • 2004-2006: Na wspólnej - Alicja Furga / Julia Furga
  • 2005-2006: Pensjonat pod różą - Katarzyna Statkiewicz (odc. 85-87,91,96,106-107,110-111)
  • 2006: Nadzieja - dziewczyna w budce telefonicznej
  • 2006: Kochaj mnie, kochaj! - Julia, córka Grażyny
  • 2007: Testosteron - młoda matka Tytusa
  • 2007: Regina - Kinga Stroch
  • 2007: Jutro idziemy do kina - Zofia Paluch
  • 2008: M jak Miłość - asystentka reżysera (odc. 618)
  • 2008: Lejdis - naiwna dziewczyna
  • 2008: 39 i pół - Misia (odc. 3,6,8-10,13)
  • 2009: Teraz albo nigdy! - Kaja, kochanka Marcina (odc. 27,29)
  • 2009: Tatarak - Halinka
  • 2009: Rodzina zastępcza - Marta (odc.317)
  • 2009: Naznaczony - Natalia (odc.4)
  • 2009: Miasto z morza - Łucja Konka, córka rybaka
  • 2010-2011: M jak Miłość - Alicja Staniszewska
  • 2010,2013: Blondynka - Sylwia Kubus (odc. 1-26 seria I-II)
  • 2010: Wizerunek 2 - Fasion Factory (etiuda szkolna) - modelka
  • 2010: Dancing for you - Wioletta
  • 2012: Miasto z morza (serial) - Łucja Konka, córka rybaka
  • 2012-2013: Galeria - Anita Woydatt
  • 2013: The curse of styria - Carmilla
  • 2014: Ojciec Mateusz - aktorka Monika Dębowska (odc. 135)
  • 2018: W rytmie serca - sekretarka (odc. 21)
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Julia_Pietrucha

Reklama