Biografia Janusz Panasewicz

Janusz Panasewicz, właściwie Jan Panasewicz (ur. 18 stycznia 1956 w Lipsku w województwie podlaskim) - polski wokalista rockowy, frontman zespołu Lady Pank, autor tekstów.

Życiorys

Ukończył szkołę podstawową w Olecku, a w 1975 roku zdał maturę w III Liceum Ogólnokształcącym w Białymstoku, gdzie był również uczniem średniej szkoły muzycznej. Jeszcze w trakcie nauki w liceum, w 1973, zajął VI miejsce na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze. Po ukończeniu szkoły średniej, podjął pracę w Regionalnym Ośrodku Kultury "Mazury Garbate" w Olecku. W 1979 nawiązał współpracę z zespołem Ogród Wyobraźni. Następnie, w trakcie odbywania zasadniczej służby wojskowej, śpiewał w zespole wojskowym Desant. Po okresie protestów i odmowy śpiewania na festiwalu w Kołobrzegu został karnie przeniesiony do jednostki wojskowej czołgowej w Sanoku[potrzebny przypis]. Podczas trwania służby, za sprawą Andrzeja Mogielnickiego (z którego przyszłą żoną śpiewał w zespole Desant), w 1982 roku trafił do zespołu Lady Pank, którego wokalistą pozostaje do dnia dzisiejszego. Wcześniej głównym wokalistą zespołu był Jan Borysewicz.

Panasewicz - Foto: Rafał Masłow<br />
Projekt: Małgorzata Taklińska & El Mariachi

Panasewicz - 1785338 (CD / 2008)
Foto: Rafał Masłow
Projekt: Małgorzata Taklińska & El Mariachi

Panasewicz jest autorem tekstów piosenek na kilku płytach Lady Pank, w tym słów do takich utworów, jak: "Młode orły", "Nie chcę litości", "Na granicy", "Znowu pada deszcz", "Słońcem opętani", "Mój świat bez Ciebie" czy "Do Moniki L." - kompozycji stanowiącej ilustrację muzyczną do filmu Ajlawju w reżyserii Marka Koterskiego.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Poza Lady Pank występował i nagrywał m.in. z: Krystyną Prońko ("Firma "Ja i Ty""), Piotrem Zanderem ("Brzydkie dzieci", "Neapolitano"), Robertem Gawlińskim ("Choćby nie wiem co"), Kobranocką ("Jeżdżę na rezerwie", koncertowe "Daj na tacę" i "Hipisówka"), Perfectem (koncertowe "Niewiele ci mogę dać") oraz Katarzyną Kowalską (koncertowe "Zamki na piasku"). Ponadto był współautorem projektu muzycznego Nasz Wspólny Świat, w którym pełnił rolę jednego z wokalistów. Swoje partie wokalne udzielił w utworze "Stanie się cud", w nagraniu którego wzięli również m.in. Jan Borysewicz, Marek Piekarczyk, Małgorzata Ostrowska czy Grzegorz Skawiński.

W 1998 roku zadebiutował rolą Antoniego jako główny bohater filmu fabularnego "Nic" (reż. Dorota Kędzierzawska).

Fotografie - Foto: Jacek Poremba<br />
Projekt: Tomasz Kudlak

Fotografie - 3776343 (CD / 2014)
Foto: Jacek Poremba
Projekt: Tomasz Kudlak

16 lipca 2008 na antenie RMF FM miała miejsce premiera pierwszego solowego singla Panasewicza - "Po co słowa". 19 września nakładem QL Music został wydany pierwszy solowy album artysty - Panasewicz.

27 marca 2009 otrzymał tytuł "zasłużony dla miasta Olecka". Dwa lata później - w 2011 roku - wziął udział w nagraniu utworu "Mazurski cud", powstałego w ramach akcji "Mazury Cud Natury", promującego region Mazur. Autor kompozycji, Krzysztof "Dżawor" Jaworski, znany z występów w grupie Harlem, zaprosił do nagrań także innych artystów związanych z regionem, w tym: Krzysztofa Daukszewicza, Ryszarda Rynkowskiego, Piotra "Petera" Wiwczarka z Vader oraz Pawła "Draka" Grzegorczyka z zespołu Hunter.

3 marca 2012 wziął udział w drugiej edycji programu Bitwa na głosy. Wraz ze swoją drużyną zajął 4. miejsce, odpadając w 7. odcinku.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

25 marca 2014 wydał drugi solowy album pt. Fotografie, do którego muzykę napisali John Porter oraz producent nagrań Jakub Galiński.

W 2017 został jurorem piątej edycji programu Idol.

20 lipca 2018 roku, podczas 25. Przystanku Olecko, została odsłonięta ławka na której usadzona jest rzeźba Janusza Panasewicza. W uroczystym odsłonięciu pomnika brał udział sam artysta w towarzystwie rodziny.

Życie prywatne

W 1980 ożenił się z Bogusławą Ossowską. Obecnie jest z nią rozwiedziony, mają syna Wojciecha (ur. 1980). Wraz z Ewą Smolarczyk ma dwóch synów bliźniaków - Brunona i Juliusza (ur. październik 2007).

Filmografia

  • 1984 - To tylko Rock (reż. Paweł Karpiński)
  • 1988 - Oszołomienie (reż. Jerzy Sztwiertnia) w roli piosenkarza
  • 1998 - Nic (reż. Dorota Kędzierzawska) w roli Antoniego
  • 2003 - Segment 76 (reż Oskar Kaszyński) w roli barmana
  • 2008 - 39 i pół - serial; gościnnie sprzedawca w sklepie muzycznym, Blitza
  • 2010 - Licencja na wychowanie
  • 2014 - Kino (reż Magdalena Wleklik, Tomasz Lechicki) - 39. Festiwal Filmowy w Gdyni
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Panasewicz

Reklama