Biografia Grzegorz Markowski ( ur. 1953-09-23 )

Grzegorz Bogusław Markowski (ur. 23 września 1953 w Józefowie) - polski piosenkarz, kompozytor i autor tekstów. Od 1980 roku wokalista zespołu Perfect.

Życiorys

Po maturze podjął pracę w Zakładzie Materiałów Magnetycznych "Polfer". Swoją karierę zaczynał od śpiewania w amatorskiej grupie Watabah, następnie jako wokalista w Studio Piosenki ZAKR. W latach 1974-1978 karierę kontynuował, występując w Teatrze na Targówku, jednocześnie pobierając lekcje śpiewu w Państwowej Wyższej Szkole Muzycznej na Okólniku, oraz w grupie Victoria Singers, po jego odejściu przemianowanej na Vox. W 1976 wziął udział w Koncercie Debiutów festiwalu opolskiego. Wokalista nagrał również motyw do serialu 07 zgłoś się. W 1978 otrzymał nagrodę za interpretację utworu "Little Things" na festiwalu piosenki International Song Contest w Castlebar w Irlandii. Występował na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze. Utwór "Little Things" ukazał się w postaci singla, którego jeden z egzemplarzy dotarł do Bogdana Olewicza i Zbigniewa Hołdysa, którzy następnie złożyli Grzegorzowi Markowskiemu propozycję współpracy.

15 lat Euler Hermes w Polsce - Foto: Darel Lewandowski / dareklewandowski.com

15 lat Euler Hermes w Polsce - bez numeru (CD / 2013)
Foto: Darel Lewandowski / dareklewandowski.com

W latach 1980-1983 występował jako główny wokalista zespołu, z którym nagrał dwie płyty. W 1983 grupa Perfect została rozwiązana, a Grzegorz Markowski zaczął występować razem z formacjami Hazard i Samolot. W tym czasie również prowadził firmę budowlaną, w latach 80. pracował jako malarz przy budowie początkowych stacji warszawskiego metra.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W 1987 Polskie Nagrania wydały jego solową płytę Kolorowy telewizor, następnie wraz z reaktywowanym Perfectem zagrał kilka koncertów (m.in. na Stadionie Dziesięciolecia w ramach "Perfect Day" oraz Gdańskiej Hali Olivia). W 1993 powrócił do grupy na stałe jako wokalista po tym, jak w 1992 Zbigniew Hołdys ostatecznie rozwiązał zespół ze sobą jako liderem.

W 2010 wraz z Ryszardem Sygitowiczem wydał płytę Markowski & Sygitowicz.

Muzyka - Foto: archiwum zespołu<br />
Projekt: Edward Lutczyn

Muzyka - PRCD 1854 (CD / 2016)
Foto: archiwum zespołu
Projekt: Edward Lutczyn

Postanowieniem byłego prezydenta RP Bronisława Komorowskiego z 30 maja 2014 został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w pracy twórczej i działalności artystycznej, za osiągnięcia w promowaniu polskiej kultury.

W 2019 wydał wspólną płytę z córką - Patrycją Markowską, pt. Droga. Jak sam twierdzi, jest to ostatnia płyta w jego długoletniej karierze.

Życie osobiste

Grzegorz Markowski jest drugim z trzech synów prawniczki i inżyniera budownictwa. Żonaty z Krystyną, zawodową tancerką. Ma syna Piotra i córkę Patrycję Markowską, także piosenkarkę. Starszy brat Rafała Markowskiego, biskupa pomocniczego archidiecezji warszawskiej.

Działalność pozasceniczna

Artysta ma na swoim koncie udział w obrazach dokumentalnych i fabularnych, a także pracę nad udźwiękowieniem filmów. W latach 2000-2001 na antenie RMF FM prowadził Perfekcyjną kolekcję. Został ambasadorem zorganizowanych w Krakowie Światowych Dni Młodzieży 2016.

Filmografia

Źródło.

  • 1984 - Miłość z listy przebojów, jako wykonawca piosenki finałowej
  • 1986 - Maskarada, wykonanie piosenek
  • 2001 - Córa marnotrawna, jako guru
  • 2005 - Solidarność, Solidarność, jako Grzegorz Markowski
  • 2008 - Tylko miłość, jako Grzegorz Markowski (odcinek 50)

Udźwiękowienie filmów

  • 1976-1978 - temat muzyczny do produkcji 07 zgłoś się
  • 1984 - Miłość z listy przebojów, utwory: Szalik bordo, Filozofia łu bu du albo poradnik damskiego boksera, Krzyk, Ja kocham rock
  • 1988 - temat muzyczny do serialu W labiryncie
  • 1998 - Ekstradycja 3, utwór: Twoje miasto
  • 1998 - Spona, utwory: Chyba, że mnie pocałujesz, Wymyśliłem ciebie, Jeszcze swój egzamin zdasz
  • 2001 - Zostać miss, utwór: Miłość rośnie w nas
  • 2004 - RH+, utwór: Gdy pojawiłaś się
  • 2006 - Fałszerze - powrót Sfory, utwór: Zło
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Grzegorz_Markowski

Reklama