Biografia Wojciech Staroniewicz ( ur. 1954-11-22 )

Wojciech Staroniewicz (ur. 22 listopada 1954 w Sopocie) - polski saksofonista i kompozytor.

Życiorys

Absolwent Państwowej Szkoły Muzycznej II st. im. Fryderyka Chopina w Gdańsku-Wrzeszczu w klasie saksofonu (dyplom z wyróżnieniem, 1983) . Już od samego początku swoje zainteresowania kierował w stronę muzyki jazzowej. W latach 80. był członkiem Big Bandu Gdańsk pod dyrekcją Jerzego Partyki, gdzie zasiadał w sekcji saksofonów i podejmował pierwsze próby kompozytorskie. W swojej długoletniej karierze koncertował w większości krajów europejskich oraz na Dalekim Wschodzie (Szanghaj). Swoimi występami poprzedzał koncerty takich sław muzyki jazzowej, jak: Kenny Garrett, Chick Corea, David Sanchez, James Carter i Yellowjackets. Posiada na koncie występy z Andrzejem Jagodzińskim, Włodkiem Pawlikiem, Cezarym Konradem, Adamem Cegielskim, Nippy Noyą, Helge Lienem, Erikiem Johannessenem, Brianem Melvininem. Jako sideman współpracował z Włodzimierzem Nahornym podczas realizacji jego projektów pt. Fantazja Polska "Nahorny-Karłowicz" i "Nahorny - Chopin Genius Loci". Występował z norwesko-polską grupą Loud Jazz Band oraz z norweskim pianistą Helge Lienem. Od 2010 roku koncertuje jako solista z Polską Filharmonią Kameralną Sopot Wojciecha Rajskiego. Brał udział w koncercie pt. "Cztery pory roku", gdzie wykonał specjalnie na tę okazję napisany przez siebie utwór na orkiestrę kameralną i zespół jazzowy. Wykonuje również solowe improwizacje w musicalach "Porgy and Bess" i "The Witness" w reżyserii Ryszarda Ronczewskiego, wystawianych w Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni. Był przewodniczącym jury Ogólnopolskiego Przeglądu Młodych Zespołów Jazzowych i Bluesowych w Gdyni (2011) oraz Krokus Jazz Festival. Jest współwłaścicielem firmy fonograficznej "Allegro Records Wojciech Staroniewicz" z siedzibą w Sopocie.

Nagrody

  • 1985 - I nagroda zespołowa (z zespołem "Mit Lidera") oraz nagroda indywidualna za najlepszą kompozycję na X Międzynarodowym Konkursie Młodych Zespołów Jazzowych "Jazz Juniors" w Krakowie
  • 1986 - I nagroda zespołowa - "Złoty klucz do kariery" (z zespołem "Set-Off") na Pomorskiej Jesieni Jazzowej
  • 1987 - II nagroda na Inernational Contest for Youth Orchestras in Hoeilaart (Belgia)
  • 1991 - jako jedyny spośród polskich saksofonistów jazzowych został zakwalifikowany do grona 21 półfinalistów Międzynarodowego Konkursu Improwizacji Jazzowej w Waszyngtonie (USA)
  • 1992 - I nagroda zespołowa (z zespołem "Hand Made") oraz nagroda indywidualna za kompozycję na XVII Międzynarodowym Konkursie Młodych Zespołów Jazzowych "Jazz Juniors" w Krakowie
  • 2009 - nagroda Prezydenta Miasta Sopotu "Sopocka Muza 2009" w dziedzinie kultury i sztuki

Wybrana dyskografia

  • 1987 Set-Off (PSJ 206)
  • 1989 On The Other Side (JAM)
  • 1989 Daab: Daab III (gościnnie), (Pronit)
  • Loud Jazz Band: Live Akwarium Jazz Club
  • 1995 Loud Jazz Band: 4Ever2U (Merkury), płyta nominowana do nagrody "Fryderyka"
  • Leni Stern / Stéphane Grappelli / Wojciech Staroniewicz - Jazz a Go Go, nr 10
  • 1995 Wojciech Staroniewicz Quartet: Quiet City (Polonia Records)
  • 1996 The Beginner (Koch)
  • 1999 Karambola (Allegro/B52), płyta nominowana do nagrody "Fryderyka"
  • 2000 Włodzimierz Nahorny: Nahorny - Chopin: Fantazja polska (Polskie Radio S.A., Warszawa)
  • 2002 Włodzimierz Nahorny: Nahorny - Karłowicz: Koncert (Polskie Radio S.A., Warszawa), płyta nominowana do nagrody "Fryderyka"
  • 2002 Hand-made (Allegro Records)
  • 2003 Follow The Soul (Allegro Records)
  • 2004 Loud Jazz Band: Don't Stop The Train (Allegro), norwegian edition
  • 2005 różni wykonawcy: The Best Of Polish Jazz 2005 (Chazz Records USA), Compilation Polish Jazz Network
  • 2005 Loud Jazz Band: The Way to Salina (Allegro Records), norwegian edition
  • 2005 Daab: The Best - Fala ludzkich serc (Agencja Artystyczna MTJ), album kompilacyjny z zespołem Daab
  • 2007 Loud Jazz Band: Passing (LJB Music Records)
  • 2005 Dominik Bukowski & Projektor: Dominik Bukowski & Projektor (Allegro Records)
  • 2006 Staroniewicz / Melvin / Lemańczyk: Conversession - live (Allegro Records)
  • 2007 Alternations (Allegro Records)
  • 2008 Loud Jazz Band in concert: Living Windows (LJB Music Records)
  • 2010 Loud Jazz Band: Silence (LJB Music Records)
  • 2010 Włodzimierz Nahorny Sextet: Chopin Genius Loci(Confiteor)
  • 2011 A'freak-an Project (Allegro Records)
  • 2012 Staroniewicz / Jagodziński / Rajski: Tranquillo (Allegro Records)

Udział w festiwalach jazzowych

  • Gdynia Summer Jazz Days 1995
  • Warsaw Summer Jazz Day 1995
  • Festiwal Pianistów Jazzowych w Kaliszu 1995 - z Leszkiem Kułakowskim i z Włodzimierzem Nahornym
  • Poznań Jazz Fair 1996
  • Sopot Molo Jazz Festiwal 1997, 1998, 1999
  • Świdnik Jazz Festiwal 1997
  • Głogowskie Spotkania Jazzowe 1997 - Vintage Band
  • Gdynia Summer Jazz Days 1999
  • Jazz Jamboree 1999
  • Międzynarodowy Festiwal Muzyki Perkusyjnej Kalisz 2000 - Orange Trane
  • Międzynarodowy Festiwal Sztuki Perkusyjnej w Warszawie - Perkusja 2000 - Wojtek Staroniewicz Quartet
  • Świdnik Jazz Festiwal 2000
  • Europa 2000 Wędrujący Festiwal Chopinowski - Fantazja Polska (Ukraina, Węgry, Słowenia, Szkocja, Czechy, Szwecja).
  • Jazz Club Fasching, Sztokholm 2000 - Fantazja Polska
  • VII Międzynarodowy Festiwal Muzyki w Szanghaju - Fantazja Polska
  • Dusseldorfer Jazz Rally 2002 - Fantazja Polska
  • "Chopiniana" Dni Fryderyka Chopina w Warszawie 2002 - Fantazja Polska
  • Sopot Molo Jazz 2002 - Hand-made
  • Corso Polonia, Rzym 2003 - Fantazja Polska
  • Telegraph, Lipsk 2003 - Hand Made
  • Jazzfruhling, Neubrandenburg 2004 - Follow The Soul
  • Villa Celimontana Jazz Polacco, Rzym 2004 - Fantazja Polska
  • SKOK Jazz Sopot, 2004, 2005 - Wojciech Staroniewicz/Helge Lien
  • The Polish Jazz Hoeilaart Laureats, Hoeilaart (Belgia) 2004
  • The Music Village, Bruksela 2004 - The Polish Jazz Hoeilaart Laureats
  • Buster, Antwerpia 2004 - The Polish Jazz Hoeilaart Laureats
  • Festival de Jazz La Brasov, Rumunia 2004 - Andrei Petrica Trio feat. Wojciech Staroniewicz
  • Espace Des Blancs Manteaux, Paryż 2004 - Chopin dans tous ses etats, Fantazja Polska
  • Lotos Jazz Festival - Bielska Zadymka Jazzowa, Bielsko Biała, 2005 - Hand Made
  • The Jazz Festival - Givatayim Theatre, Tel-Aviv, Israel 2005 - Wojciech Staroniewicz Quartet
  • Blue Note, Poznań, 2005 - Wojciech Staroniewicz/Helge Lien
  • Krokus Jazz Festival, Jelenia Góra 2005 - Staroniewicz - Melvin - Lemańczyk
  • Zakopiańska Wiosna Jazzowa, Zakopane 2006 - Wojciech Staroniewicz Quintet
  • Parkjazz Festival 2006, Kortrijk, Belgium 2006 - Wojciech Staroniewicz Quintet
  • Jazz Bridge Festival Brema, Niemcy 2006 - Wojciech Staroniewicz Quintet, 2008 - Wojciech Staroniewicz Alternations
  • Letni Festiwal Jazzowy w Piwnicy pod Baranami 2008 - Wojciech Staroniewicz Alternations
  • Oslo 2008 Loud Jazz Band
  • Green Town of Jazz - Zielona Góra 2008, Wojciech Staroniewicz Alternations Quartet"
  • Era Jazz Dance Festival, Sopot 2008 - A'freak-an Project & Visual Project
  • Jazz Jamboree 2008 - w Wodzimierz Nahorny Sekstet
  • Festiwal Jazz z Gdyni 2009 - Wojciech Staroniewicz Alternations
  • Bydgoszcz Jazz Festival 2009 - Wojciech Staroniewicz Alternations
  • Zaduszki Jazzowe Siedlce 2009 -w Wodzimierz Nahorny Sekstet
  • Lotos Jazz Festival - Bielska Zadymka Jazzowa 2009 - A'freak-an Project
  • Oslo Konserthaus 2010 - z Loud Jazz Band
  • Espace Senghor Bruksela 2010 - w Wodzimierz Nahorny Sekstet
  • Hilden Jazztage Niemcy 2010 - w Wodzimierz Nahorny Sekstet
  • Festiwal Chopiniana Warszawa 2010 - w Wodzimierz Nahorny Sekstet
  • Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Jazz w Lesie w Sulęczynie. 2000 - Quartet, 2010 - Wojciech Staroniewicz A'freak-an Project
  • Jazz Jantar Festival 2010 - Wojciech Staroniewicz A'freak-an Project
  • Festiwal Jazz w Starym Siole 2012 - Wojciech Staroniewicz Alternations
  • Sopot Molo Jazz Festival 2012

Muzyka filmowa

  • Przytulaki (2006) - serial TV w reżyserii Katarzyny Kwiatkowskiej
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojciech_Staroniewicz

Reklama