Biografia Wojciech Karolak ( ur. 1939-05-28 )

Wojciech Krzysztof Karolak (ur. 28 maja 1939 w Warszawie) - polski muzyk jazzowy, pianista, kompozytor, saksofonista altowy i tenorowy, aranżer, wirtuoz organów Hammonda.

Matko, która nas znasz... - Foto: Leopold Dzikowski<br />
Projekt: Tomasz Olbiński

Matko, która nas znasz... - HR 1009 (LP / 1982)
Foto: Leopold Dzikowski
Projekt: Tomasz Olbiński

Jego żoną była Maria Czubaszek.

Życiorys

Urodził się w Warszawie jako syn profesora Akademii Sztuk Pięknych Jerzego Karolaka (1907-1984) i Marii z d. Kotschy-Orwid, córki Józefa Orwida.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Kariera muzyczna Wojciecha Karolaka zaczęła się w 1958, kiedy nawiązał współpracę z zespołem Jazz Believers jako saksofonista. W zespole tym występowali także Jan Ptaszyn Wróblewski oraz Krzysztof Komeda. W latach 1959-60 grał na saksofonie w grupie The Wreckers Andrzeja Trzaskowskiego.

W 1961 poświęcił się grze na fortepianie w zespole Andrzeja Kurylewicza. Współpracował także z Swingtetem Jerzego Matuszkiewicza. Był też aranżerem i kompozytorem Studia M-2 i Big Bandem Polskiego Radia.

Dni, których nie znamy - Foto: Krzysztof Hejke<br />
Projekt: [megafon]

Dni, których nie znamy - PROMO CD 417 (CDs / 2001)
Foto: Krzysztof Hejke
Projekt: [megafon]

W 1962 założył The Karolak Trio wspólnie z Andrzejem Dąbrowskim i wydał pierwszą autorską płytę. W 1963 współpracował z Ptaszynem Wróblewskim w zespole Polish Jazz Quartet. W 1966 wyjechał do Szwecji, gdzie dorabiał, grając w klubach i restauracjach. W 1973 stał się właścicielem organów Hammonda-B3. W latach 1973-1978 współpracował z Janem Ptaszynem Wróblewskim w zespole Mainstream.

W latach 80. XX wieku razem z Tomaszem Szukalskim i Czesławem Bartkowskim stworzył formację Time Killers. Wspólnie nagrali album, który został uznany (w ankiecie krytyków "Jazz Forum") za najlepszą płytę jazzową dekady. W 1988 Karolak brał udział w nagraniu płyty Obywatela GC, grał tam na organach Hammonda. Od lat 90. XX wieku współpracował regularnie z Jarosławem Śmietaną, z którym nagrał kilka albumów. Udziela się także w projektach jazzowych Piotra Barona i Zbigniewa Lewandowskiego, w projekcie gospel Magdy Piskorczyk W hołdzie Mahalii Jackson, a także występuje jako członek zespołu Guitar Workshop Leszka Cichońskiego.

Eksperymentował również jako kompozytor muzyki filmowej. Jednym z obrazów, do którego pisał muzykę, była Konopielka w reżyserii Witolda Leszczyńskiego, do której napisał m.in. bardzo charakterystyczny motyw, oddający specyfikę barokowej, polifonicznej muzyki organowej. Pisał też muzykę do tekstów żony. W 2007 roku pojawił się w filmie Ryś w roli Boogiewoogiewicza.

Wybrane kompozycje

Filmografia

  • 1981: Filip z konopi - muzyka, dyrygent
  • 1981: Konopielka - muzyka
  • 1983: Bardzo spokojna wieś - muzyka
  • 1983: Szczęśliwy brzeg - muzyka, wykonanie muzyki
  • 1984: Miłość z listy przebojów - muzyka, dyrygent (muzyka ilustracyjna)
  • 1985: Przyłbice i kaptury - muzyka, wykonanie muzyki
  • 1991: Niech żyje miłość - wykonanie muzyki

Spektakle teatralne

  • Dekameron - muzyka
  • musical Drakula (libretto Ryszard Marek Groński, Antoni Marianowicz)
  • Ubu król - muzyka

Piosenki

  • "Ballada o spełnionych dniach" (sł. M. Czubaszek)
  • "Była sobie para" (sł. J. Kleyny, M. Czubaszek)
  • "Każdy as bierze raz" (sł. M. Czubaszek)
  • "Krótki metraż" (sł. M. Czubaszek)
  • "Lubię nas" (sł. A. Osiecka)
  • "Miłość jest jak niedziela" (sł. M. Czubaszek)
  • "Nie mów mi prawdy, kochanie" (sł. A. Kreczmar)
  • "Wyszłam za mąż - zaraz wracam" (sł. M. Czubaszek)

Utwory instrumentalne

  • "Easy" - temat jazzowy
  • "Good Times, Bad Times" - temat jazzowy
  • "Moovin' South" - temat jazzowy
  • "Od początku przez środek do końca" - suita
  • "Seven For Five" - temat jazzowy
  • "Uwertura makabryczna"

Nagrody i wyróżnienia

  • 2007 - nominacja do nagrody im. Mateusza Święcickiego za całokształt twórczości
  • 2016 - Polska Nagroda Filmowa - Orzeł za muzykę do filmu Excentrycy czyli po słonecznej stronie ulicy

Bibliografia

  • Wolański R., Leksykon Polskiej Muzyki Rozrywkowej, Warszawa 1995, Agencja Wydawnicza MOREX, ​ISBN 83-86848-05-7​, tu hasło Wojciech Karolak, s. 86, 87.
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojciech_Karolak

Reklama