Biografia Stefan Machel ( ur. 1960-02-12 )

Stefan Machel (ur. 12 lutego 1960) - polski muzyk, gitarzysta i basista, kompozytor, aranżer i producent muzyczny.

Rock`n`Roll - Projekt: Rafał Czaja

Rock`n`Roll - SX-T 96 (LP / 1986)
Projekt: Rafał Czaja

Współautor znaczącej części repertuaru TSA. W wolnych chwilach gitarzysta w formacjach Blues Power, Band Bong Blues oraz Giganci Gitary. Członek zwyczajny ZAiKS. Członek SAWP. Członek Akademii Fonograficznej ZPAV. Autor muzyki filmowej i opracowania musicalu Jesus Christ Superstar na potrzeby spektaklu Teatru Muzycznego w Gdyni. W 2013 roku zagrał gościnnie na trasie koncertowej projektu Proletaryat Akustycznie.

Dyskografia (z TSA)

Albumy

  • 1982 Live (Tonpress SXT 11) LP
  • 1983 TSA (Polton PLP 002) LP
  • 1984 Spunk! (Mega Records Ton LP 2) LP (wydany w Wielkiej Brytanii)
  • 1984 Heavy Metal World (Polton LPP 009) LP
  • 1985 Heavy Metal World (ang.) (Mausoleum Skull 8394) LP (wydany w UE i w USA)
  • 1988 Rock'n'Roll (Tonpress SXT 96) LP
  • 2004 Proceder (Metal Mind Records MMP DG 0239) CD

Składanki i wydania specjalne

  • 1997 The Best Of TSA (WEA/Warner Music Poland 0630-19248-2) CD
  • 2004 1981 (płyta zawiera odnalezione taśmy z nagraniami z 1981 roku) (Metal Mind Records MMP DG 0286) CD
  • 2006 TSA BOX limitowane wydawnictwo zawierające zestaw wszystkich reedycji CD plus DVD Metal Mind Records

Film

  • 1982 Koncert muzyka w filmie dokumentalnym Michała Tarkowskiego
  • 1983 Akademia pana Kleksa piosenka: "Marsz wilków"
  • 1985 Kronika wypadków miłosnych fragment utworu: "Heavy Metal World"
  • 1988 Dziewczynka z Hotelu Excelsior utwory: "Ty on ja", "Maratończyk", "Koszmarny sen"
  • 2011 Przerwany sen muzyka do filmu dokumentalnego w reżyserii Grzegorza Milko o polskim żużlowcu Krzysztofie Cegielskim wielokrotnym reprezentancie kraju, którego kariera została przerwana wypadkiem na torze w 2003 roku

Teatr

  • 1997 Jesus Christ Superstar - Teatr Muzyczny w Gdyni - opracowanie muzyczne
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Machel

Reklama