Biografia Robert Janowski ( ur. 1961-03-22 )

Robert Mariusz Janowski (ur. 22 marca 1961 w Inowrocławiu) - polski piosenkarz, kompozytor, poeta, aktor, prezenter telewizyjny i dziennikarz radiowy. Z wykształcenia lekarz weterynarii. Od września 1997 prowadzi teleturniej TVP1 Jaka to melodia?.

Życiorys

Wczesne lata

Wychował się wraz ze starszą siostrą na jednym z osiedli wojskowych w Sochaczewie. Jego matka, Urszula, pracowała jako reżyserka spektakli teatralnych i teatrów poezji w placówkach kulturalnych, a ojciec był pilotem i majorem w wojskach lotniczych Wojska Polskiego. Gdy miał jedenaście lat, jego rodzice rozwiedli się, a po rozwodzie trafił z siostrą pod opiekę matki.

Song.pl - Foto: Sebastian Zawadzki<br />
Projekt: Wojciech Biernat

Song.pl - 1/2009 (CD / 2009)
Foto: Sebastian Zawadzki
Projekt: Wojciech Biernat

Uczęszczał do podstawowej szkoły muzycznej w Sochaczewie w klasie fortepianu oraz średniej muzycznej przy ul. Bednarskiej w Warszawie w klasie fagotu, jednak żadnej z nich nie ukończył. Jest absolwentem szkoły muzycznej I stopnia w klasie fortepianu. Ukończył Szkołę Podstawową im. Hanki Sawickiej i Liceum Ogólnokształcące im. Fryderyka Chopina w Sochaczewie, a potem weterynarię na WMW SGGW i podyplomowe studia pedagogiczne. Był akademickim reprezentantem Polski w tenisie stołowym.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W czasach licealnych tworzył akademie i apele szkolne oraz spektakle kabaretowe. Pisał również scenariusze i wiersze, a jako student współpracował z magazynem "Literatura".

Co mogę dać - Foto: Wojciech Glinka, Marcin Kubera<br />
Projekt: Krzyś Koszewski

Co mogę dać - POM CD 052 (CD / 1994)
Foto: Wojciech Glinka, Marcin Kubera
Projekt: Krzyś Koszewski

Kariera

Debiutował na deskach amatorskich teatrów. Występował w kilkunastu formacjach rockowych w latach 80., m.in. Sekcja Z. (pierwotnie Sekcja Zwłok), Zoo czy Oddział Zamknięty.

W 1983 stworzył muzykę do musicalu rockowego Kompot Jonasza Kofty i Bene Rychtera, w którym wcielił się w postać głównego bohatera, Love'a. Brał udział w Ogólnopolskim Przeglądzie Teatrów Poezji w 1988 i 1989. Przez osiem lat grał w musicalu Metro Janusza Józefowicza i Janusza Stokłosy, co przyniosło mu rozgłos. Ze spektaklwm wystąpił na Broadwayu. Śpiewał w oratorium Świętokrzyska Golgota Zbigniewa Książka i Piotra Rubika. Współpracował przy tworzeniu musicali, m.in. Do grającej szafy grosik wrzućGrosik-2 oraz brał udział w przedstawieniach piosenek Brela w Teatrze Buffo w Warszawie. Jego stałe miejsce pracy to Teatr Dramatyczny w Warszawie. Występował też w Teatrze Rampa, Teatrze Ateneum (Opętany w reż. Małgorzaty Boratyńskiej) i Teatrze Rozmaitości.

W grudniu 1994 wydał płytę studyjną zatytułowaną Co mogę dać. Utwór W nas i wokół nas z filmu Pora na czarownice utrzymywał się przez osiem miesięcy na pierwszym miejscu w programie Muzyczna Jedynka. W grudniu 1995 piosenkarz wydał swój kolejny album studyjny pt. Powietrze. W kwietniu 2001 wydana została nowa płyta artysty pt. Nieważkość. Nagrał płytę KolędyGrosik-3 z piosenkami z lat 60. i 70. Z utworem Lubię ten smutek wziął udział w nagraniu płyty Tomasza Filipczaka i Piotra Rodowicza z jazzowymi coverami kompozycji Seweryna Krajewskiego Seweryn Krajewski Smooth Jazz wydanej przez Polskie Radio 25 czerwca 2007. 3 marca 2010 jego płyta Song.pl uzyskała status platynowej płyty.

W styczniu 2000, styczniu 2003 i lutym 2008 otrzymał Telekamerę, a w lutym 2000 i czerwcu 2007 Wiktora. Laureat Złotej Telekamery w lutym 2009.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Od 2012 prowadził programy w Radiu Złote Przeboje.

Od 2018 prowadzi program Najpiękniejsze melodie Roberta Janowskiego w Radiu Pogoda.

Nieważkość - Projekt: Marcin Kubera

Nieważkość - ZCD - 050 (CD / 2001)
Projekt: Marcin Kubera

Literatura

Na swoim koncie ma dwie książki: Muzyka mojego życia (wydana 18 lutego 2016) i Przypadki. Robert Janowski (z Marią Szabłowską, wydana 9 listopada 2016) oraz tomiki poezji: "Mądrość z natury", "Anioły", "Pragnienia", "Głosy", "Noce" i "Lustra".

Powietrze - Foto: Andrzej Georgiew, Krzysztof Gromek, Krzyś Koszewski<br />
Projekt: Krzyś Koszewski / fpstudio.pl

Powietrze - POM CD 077 (CD / 1995)
Foto: Andrzej Georgiew, Krzysztof Gromek, Krzyś Koszewski
Projekt: Krzyś Koszewski / fpstudio.pl

Życie prywatne

Trzykrotnie żonaty. Ma syna Makarego (ur. w 1989) z pierwszego małżeństwa z Katarzyną Kalicińską-Goczał oraz dwie córki: Anielę (ur. 1998) i Tolę (ur. 9 sierpnia 2000) z drugiego małżeństwa z Katarzyną Dańską. 14 września 2013 w kościele w Kazimierzu Dolnym poślubił Monikę Głodek (ur. 5 sierpnia 1974).

Dorobek artystyczny/zawodowy

Filmografia

  • 1993: Pora na czarownice jako Rockendrol
  • 1996: Nocne graffiti jako Koks
  • 1998: Białe i czarne
  • 1999-2001: Na dobre i na złe jako Mikołaj Mellado
  • 2003: Ubu Król
  • 2003-2008: Na Wspólnej jako Robert Malczewski
  • 2004: Serce gór jako Galtor
  • 2005: Kto nigdy nie żył... jako Paweł

Sztuki teatralne

Teatr Dramatyczny, Warszawa

  • 1991: Metro
  • 1992: Hamlet jako Rosenkrantz (reż. Andrzej Domalik)
  • 1993: Upadłe Anioły jako Lucyfer (reż. Michael Hackett)
  • 1994: Szósty Stopień Oddalenia jako Ricky (reż. Piotr Cieślak)
  • 1998: Adam Mickiewicz śmieszy tumani przestrasza (reż. Piotr Cieślak)

Teatr Roma, Warszawa

  • 1994: Sztukmistrz z Lublina jako Kantor (reż. Jan Szurmiej)

Teatr Rampa, Warszawa

  • 1995: Conte (reż. Andrzej Strzelecki)
  • 1996: Parawan jako Robert (reż. Andrzej Strzelecki)
  • 1998: Jeździec burzy jako Jim Morrison (reż. Aleksander Jakubik)

Teatr Muzyczny, Gdynia

  • 1997: Evita jako Che (reż. Maciej Korwin)

Teatr Komedia, Warszawa

  • 1997: Cyrano jako Chrystian (reż. Andrzej Rozhin)

Teatr Rozmaitości, Warszawa

  • 1997: Bardzo uważaj na... jako Najlepszy uczeń (reż. Barbara Dziekan)

Teatr Powszechny, Radom

  • 1997: Fame jako Nick Piazza (reż. Wojciech Kępczyński)

Teatr Ateneum, Warszawa

  • 1997: Okudżawa (reż. Krzysztof Zaleski)
  • 1998: Opętany (reż. Małgorzata Boratyńska)

Kieleckie Centrum Kultury, Kielce

  • 2006: Świętokrzyska Golgota (reż. Jerzy Zoń)

Radio i telewizja

Programy telewizyjne

  • Od września 1997 prowadzi teleturniej w TVP1 Jaka to melodia?
  • Od 2 marca 2008 brał udział w 7. edycji programu Taniec z gwiazdami. Tańczył w parze z Anną Bosak. Odpadł w 11. odcinku, zajmując 4. miejsce.

Audycje radiowe

  • Od kwietnia 2006 do marca 2010 prowadził program Wasza Muzyka w RMF FM.
  • Od 2012 do 2018 do był gospodarzem audycji Muzyka mojego życia, Weekend z gwiazdąZłota dwudziestka w Radiu Złote Przeboje.
  • Od 2018 prowadzi program Najpiękniejsze melodie Roberta Janowskiego w Radiu Pogoda.

Bibliografia

  • Serwis "Konferansjerzy"
  • Robert Janowski w bazie Filmweb
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Janowski

Reklama