Biografia Reds

Rafał Olbrychski (ur. 26 lutego 1971 w Warszawie) - polski aktor i muzyk, prezenter TVP2

Życiorys

W 1987 roku założył zespół Reds, którego został wokalistą i liderem. W roku 1994 otrzymał Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego za rolę niepełnosprawnego muzyka w filmie Rozmowa z człowiekiem z szafy.

Changing Colours - Foto: Adam Pietrzak<br />
Projekt: Andrzej Pągowski

Changing Colours - ALP-046 (LP / 1989)
Foto: Adam Pietrzak
Projekt: Andrzej Pągowski

Występował na scenach Teatru Wielkiego w Warszawie i Opery Bałtyckiej w Gdańsku.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Był jednym z gospodarzy kącika kulinarnego programu Pytanie na śniadanie, emitowanego w TVP2. W 2007 roku wziął udział w V edycji Tańca z gwiazdami. Tańczył w parze z Ewą Szabatin i zajął 8. miejsce.

26 lutego 2009 ukazał się jego solowy album, zatytułowany Tatango, zrealizowany z Pawłem Terentowiczem, gościnny udział na płycie wzięła Maryla Rodowicz, a teksty napisali Wojciech Młynarski i Kuba Sienkiewicz.

Berlin - Foto: Marek Straszewski<br />
Projekt: Piotr Garlicki (Goldfinger Ltd)

Berlin - 602122 (CD / 1998)
Foto: Marek Straszewski
Projekt: Piotr Garlicki (Goldfinger Ltd)

Syn aktora Daniela Olbrychskiego i Moniki Dzienisiewicz-Olbrychskiej. Ojciec Jakuba (ur. 1992) i Antoniego (ur. 1993) z pierwszego małżeństwa. Od 1997 roku[potrzebny przypis] jest mężem prezenterki telewizyjnej TV 4 Ewy Olbrychskiej.

Filmografia

  • 1991 - Ferdydurke
  • 1993 - Rozmowa z człowiekiem z szafy (jako Karol)
  • 1995 - Dzieje mistrza Twardowskiego (jako młody Twardowski)
  • 1996 - Słodko gorzki (jako Marlon)
  • 1997 - Pokój saren (jako syn)
  • 1997 - Szczęśliwego Nowego Jorku (jako Pank)
  • 1997 - Kochaj i rób co chcesz (jako Sławek Wiśnik)
  • 2007 - Kryminalni (jako Artur Szarawski, odcinek "Na Celowniku")
  • 2012 - Czas honoru (jako żołnierz USA) (odc. 56)
  • 2017 - Ojciec Mateusz, odc. 215, jako komentator

Programy telewizyjne

  • Pytanie na śniadanie - prowadzący blok kulinarny
  • 2009: Kuba Wojewódzki (talk-show) - (gościnnie w programie)
  • 2007: Taniec z gwiazdami V edycja - uczestnik programu
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Rafał_Olbrychski

Reklama