Biografia Piotr Rogucki

Piotr Rogucki (ur. 5 maja 1978 w Łodzi) - polski wokalista, autor tekstów i piosenek, a także aktor.

J.P. Śliwa - Foto: Albert Pabijanek<br />
Projekt: Wojtek Domagalski

J.P. Śliwa - 3268230 (CD / 2015)
Foto: Albert Pabijanek
Projekt: Wojtek Domagalski

Członek zespołu rockowego Coma. Prowadzi również solową działalność artystyczną. Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie. Członek Akademii Fonograficznej ZPAV.

Kariera

Karierę sceniczną rozpoczął, śpiewając piosenki swojego autorstwa na przeglądach i festiwalach. Wygrał "Oranżerię" (2000), "Wrzosowisko" (2000), "Piostury" (2002) oraz "Spotkania Zamkowe w Olsztynie" (2003).

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W 2001 roku zdobył II nagrodę na 37. Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie. W 2004 roku wraz z zespołem Coma otrzymał Grand Prix, nagrodę im. Agnieszki Osieckiej i wyróżnienie na 25. Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu za interpretację piosenki "Underground" Toma Waitsa i "100 tysięcy jednakowych miast" własnego autorstwa. Jest też laureatem nagrody im. G. Ciechowskiego. Wraz z zespołem Coma otrzymał w 2007 nagrodę "Złotego Bączka" na XIII Przystanku Woodstock. Uczestniczył w nagraniach wszystkich albumów tegoż zespołu.

Występuje w TR Warszawa (dawniej Teatr Rozmaitości). Grał w spektaklach "Zaryzykuj Wszystko", "Giovanni" czy "2007:Macbeth".

95 - 2003 - Projekt: Wojtek Domagalski

95 - 2003 - MYSTCD 211 (CD / 2012)
Projekt: Wojtek Domagalski

W 2013 roku pojawił się gościnnie na albumie Nie myśl o mnie źle rapera Mam Na Imię Aleksander w utworze "Zaufanie". Rok później wystąpił gościnnie na polskiej edycji płyty Hydra zespołu Within Temptation w utworze "Whole World is Watching", a także na drugim albumie polskiej piosenkarki Marceliny - Wschody / Zachody w utworze "Karmelove".

W latach 2014-2015 był jurorem programu talent show telewizji Polsat - Must Be the Music. Tylko muzyka w którym zastąpił piosenkarza Wojciecha Łozowskiego. Zasiadał w jury przez 4 edycje (7-10), po czym zrezygnował ze sprawowanej funkcji. W 2016 roku, w 11. edycji zastępował go Tymon Tymański.

Na gali Antyradia "Płyta Rocku 2014" otrzymał nagrodę w kategorii "Polski Wokalista Rocku".

Filmografia

  • 1998: Syzyfowe prace (serial) jako uczeń (odc. 4)
  • 2000: Syzyfowe prace jako uczeń
  • 2005: Doskonałe popołudnie jako operator Jacek
  • 2006: Oficerowie jako drobny pijaczek Manolo (odc. 6, 10 i 12)
  • 2007: A na koniec przyszli turyści jako Krzysztof, brat Ani
  • 2008: Trzeci oficer jako drobny pijaczek Manolo
  • 2009-2011: Czas honoru jako Chudy, handlarz na bazarze
  • 2010: Duch w dom jako duch (odc. 6)
  • 2010: Skrzydlate świnie jako Mariusz Nowacki, brat Oskara
  • 2011: Hotel 52 jako Henio (odc. 28)
  • 2011: Chichot losu jako sierżant Jakubczyk
  • 2012: Misja Afganistan jako Malbor, starszy szeregowy Marcin Melbor
  • 2013: Lekarze jako przyjaciel Jivana (odc. 22, 24-26)
  • 2013: 2XL jako Alek
  • 2014: To nie koniec świata jako Klaudiusz Potocki
  • 2014: Miasto 44 jako pracownik fabryki E.Wedel
  • 2015: Skazane jako "Czarny"

Źródło:

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Rogucki

Reklama