Biografia Piotr Machalica ( ur. 1955-02-13 )

Piotr Machalica (ur. 13 lutego 1955 w Pszczynie) - polski aktor teatralny i filmowy, wykonawca piosenki aktorskiej.

Życiorys

Wywodzi się z aktorskiej rodziny. Jego ojcem był Henryk Machalica. Ma dwóch starszych braci bliźniaków: Krzysztofa, instruktora sportowego Zastalu Zielona Góra i Aleksandra, aktora Poznańskiego Teatru Nowego.

W 1981 ukończył warszawską PWST. Na ekranie zadebiutował w 1979. Obecnie gra w Teatrze Powszechnym w Warszawie. Ponadto jest uznanym wykonawcą piosenki aktorskiej. Został nagrodzony m.in. na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1986. Śpiewa głównie piosenki Okudżawy i Brassensa.

Od 1 lipca 2006 do 2018 był dyrektorem artystycznym Teatru im. Mickiewicza w Częstochowie.

Życie prywatne

Rozwiedziony z Małgorzatą, mają dwoje dzieci.

Odznaczenia i nagrody

  • Odznaka "Zasłużony Działacz Kultury" (1997)
  • Srebrny Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis" (2005)

Filmografia

Aktor

  • 1979: Rycerz − jako mnich
  • 1980: Punkt widzenia − jako kolega Włodka
  • 1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy − jako Piotr Wawrzyniak (odc. 7-12)
  • 1981: Był jazz − jako kierownik domu kultury
  • 1983: Adopcja − jako sędzia
  • 1983: Sny i marzenia − jako Tomasz
  • 1984: 111 dni letargu − jako więzień w szpitalu
  • 1984: Ceremonia pogrzebowa − jako Jan
  • 1984: Idol − jako właściciel pokoju wynajmowanego przez Sołtana
  • 1984: Umarłem, aby żyć − jako więzień z celi Wójcika
  • 1985: Labirynt − jako Janusz
  • 1985: Medium − jako Gauleiter
  • 1985: Pan W. − jako magister
  • 1985: Rośliny trujące − jako mecenas Juliusz, brat Adama
  • 1985: Temida − jako Franciszek Fikus, współlokator Rumienia
  • 1986: Bohater roku − jako redaktor Tadeusz Odyniec
  • 1986: Maskarada − jako Włodzio
  • 1986: Trio − jako Janusz Jóźwiak
  • 1986: Weryfikacja − jako Olgierd
  • 1987: Anioł w szafie − jako aktor
  • 1987: Dorastanie − jako redaktor Zbigniew Kamiński (odc. 1, 3 i 6)
  • 1987: Łuk Erosa − jako Zdzich Miechowski
  • 1987: Zabij mnie glino − jako Popczyk
  • 1987: Bez grzechu − jako doktor Syski
  • 1988: Biesy − jako Maurycy
  • 1988: Błąd w rachunku − jako Tomasz Sokalski
  • 1988: Dekalog IX − jako Roman
  • 1988: Krótki film o miłości − jako Roman
  • 1988: Nowy Jork, czwarta rano − jako Wacek
  • 1988: Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce − jako Piotr Nowosad
  • 1988: Stan strachu − jako Byś
  • 1988: Sztuka kochania − jako Olgierd Pasikonik
  • 1990: Maria Curie − jako Jean Perrin
  • 1991: Panny i wdowy − jako doktor Piotr (odc. 2)
  • 1991: Panny i wdowy − jako doktor Piotr
  • 1991: Tak tak − jako Jan Miksiński
  • 1991: V. I. P. − jako Rafał
  • 1991-1993: Kuchnia polska − jako Henryk Kowalczyk
  • 1991: Kuchnia polska − jako Henryk Kowalczyk
  • 1992: 1968. Szczęśliwego Nowego Roku − jako Henryk Kowalczyk
  • 1992: Enak − jako Steve Good
  • 1992: Sauna − jako Milos
  • 1992: Smacznego telewizorku − jako ojciec
  • 1993: Polski crash − jako komisarz Radkowski
  • 1993: Trzy kolory. Biały − jako człowiek pod kantorem
  • 1995: Maszyna zmian − jako ojciec Mikołaja (odc. 4)
  • 1995: Nic śmiesznego − jako Miki
  • 1995: Pestka − jako Paweł
  • 1995: Sukces − jako Henryk Jakubowski
  • 1996: Bar Atlantic − jako Poznański
  • 1996: Maszyna zmian. Nowe przygody − jako tata Mikołaja (odc. 3)
  • 1996: Szamanka − jako ojciec Hanki
  • 1997: Pokój 107 − jako docent Bochniak
  • 1998: Ekstradycja 3 − jako generał Bogusław Góra
  • 1998: Siedlisko − jako Robert
  • 1998: Złoto dezerterów − jako porucznik Lotka
  • 1999: Ja, Malinowski − jako Artur Oziębło
  • 1999: Prawo ojca − jako Robert
  • 2000: Nieznana opowieść wigilijna − jako Skrudziak
  • 2000: Sukces − jako Henryk Jakubowski
  • 2000: 13 posterunek 2 − jako dyrektor szkoły (odc. 1, 20 i 26)
  • 2001: Na dobre i na złe − jako kardiochirurg Sam, przyjaciel Burskich (odc. 82-85)
  • 2001: Garderoba damska − jako Tadeusz Olszewski (odc. 7)
  • 2001: Kameleon − jako Leon Kamelski
  • 2001: Kameleon (serial) − jako Leon Kamelski
  • 2002: Dzień świra − jako psychoanalityk
  • 2002: Psie serce − jako Michał, mąż Ewy (odc. 5)
  • 2003-2004: Rodzinka − jako Jerzy Leszczyński
  • 2004: Męskie-żeńskie − jako ojciec Zosi (odc. 4)
  • 2004: Pensjonat pod Różą − jako Andrzej Ligęza (odc. 5)
  • 2005: Dom niespokojnej starości − jako doktor Maurycy Wiński
  • 2006: Niania − jako krytyk Wojciech Romanowski (odc. 24)
  • 2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami − jako lekarz
  • 2006-2007: Dwie strony medalu − jako kardiolog Gawlik (odc. 4, 5 i 86)
  • 2007: Świat według Kiepskich − jako nadprokurator Gnat (odc. 266)
  • 2007-2009: Złotopolscy − jako Chris Kamieniecki
  • 2008: Mała wielka miłość − jako ginekolog.
  • 2008: Mała wielka miłość − jako ginekolog (odc. 2)
  • 2008: Egzamin z życia − jako profesor Hronostaj, wykładowca Dominiki (odc. 101, 104 i 110)
  • 2010: 15 fotografii − jako Rudek
  • 2011: Komisarz Alex − jako Hubert Chowaniec (odc. 6)
  • 2011: Prosto w serce − jako Andrzej Biernat, ojciec Moniki
  • 2013: Stacja Warszawa jako szef Marcina
  • 2014: Mur jako lekarz
  • 2014: Great Brytania jako ojciec Magdy
  • 2016: Kochaj! jako mąż Sawy

Polski dubbing

  • 1995: Pociąg do wolności - jako Lion Feuchtwanger
  • 1998: Airline Tycoon
  • 2001: Psy i koty − jako Butch
  • 2005: Czerwony Kapturek - prawdziwa historia − jako Wilk
  • 2005: Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa − jako Aslan
  • 2005: Kurczak Mały - jako Piotruś, Tata Obcy
  • 2006: Garfield 2 − jako książę
  • 2008: Małpy w kosmosie − jako Houston
  • 2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian − jako Aslan
  • 2010: Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu − jako Aslan
  • 2011: Crysis 2 − jako pułkownik Sherman Barclay
  • 2012: Dino mama - jako Diego
  • 2014: Samoloty 2 - jako Puławski

Oprawa muzyczna

  • 1989: Sztuka kochania - piosenka: W kieszeniach spodni noszę jazz
  • 1986: Na kłopoty... Bednarski - piosenka: Tres bien, sehr gut

Bibliografia

  • Piotr Machalica w bazie filmpolski.pl
  • Piotr Machalica w bazie e-teatr.pl
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Machalica

Reklama