Biografia Piotr Kupicha ( ur. 1979-03-16 )

Piotr Jan Kupicha (ur. 16 marca 1979 w Tychach) - polski wokalista, gitarzysta, kompozytor, autor tekstów i lider zespołu popowego Feel.

Życiorys

W wieku szesnastu lat zaczął grać na gitarze klasycznej i wkrótce zadebiutował jako członek zespołu Sami. Absolwent Śląskich Technicznych Zakładów Naukowych. Od 2005 lider zespołu Feel. Wraz z zespołem zdobył nagrodę Bursztynowego Słowika i Słowika Publiczności na Sopot Festival 2007 z piosenką A gdy jest już ciemno oraz Telekamerę 2008 przyznawaną przez tygodnik "Tele Tydzień".

2 - Foto: Jacek Grysko / www.kofeinapr.pl<br />
Projekt: KOFEINA Public Relations / www.kofeinapr.pl

2 - 664472 (CD / 2009)
Foto: Jacek Grysko / www.kofeinapr.pl
Projekt: KOFEINA Public Relations / www.kofeinapr.pl

Ma kartę taternika. Jest instruktorem rekreacji ruchowej o specjalności wspinaczka skałkowa.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Od 13 marca 2010 do 15 maja 2010, był uczestnikiem programu Tylko nas dwoje. Był tam nauczycielem wokalnym Anny Bosak. Zajął 3 miejsce.

W 2011 roku jego piosenka nagrana wraz z jedenastoma innymi artystami z okazji 10-lecia VIVA Polska - Muzyki moc otrzymała nagrodę VIVA Comet 2011 w kategorii najlepsze na VIVA-TV.pl.

Millenium Bank - Foto i projekt: nie podano

Millenium Bank - bez numeru (mCD / 2008)
Foto i projekt: nie podano

Od 5 marca do 7 maja 2011 roku, prowadził grupę z Katowic w programie Bitwa na głosy emitowanym na antenie TVP2. Wraz z grupą zajął 1. miejsce, a wygraną w postaci 100 tys. zł przeznaczył na budowę Hospicjum Cordis w Katowicach.

Życie prywatne

2 kwietnia 2005 roku ożenił się z Agatą Fręś, córką katowickiej poetki Marty Fox. Ma z nią dwóch synów, Pawła (ur. 2005) i Adama (ur. 2009). 27 sierpnia 2013 roku para rozwiodła się. 31 stycznia 2014 roku wokaliście urodziła się córka Jagoda, której matką jest jego obecna partnerka, modelka Ewelina Sienicka.

Filmografia

  • 2008: Niania jako on sam (odcinek 95)
  • 2008: Tylko miłość jako on sam (odcinek 44)
  • 2010: My Camp Rock jako on sam (odcinki 5 i 6)

Polski dubbing

  • 2007: Klub Winx - Tajemnica Zaginionego Królestwa jako Riven
  • 2015: Alicja - dziewczyna Wszechświat jako Filipp (orig. Takle)
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Kupicha

Reklama