Biografia Paweł Małaszyński ( ur. 1976-06-26 )

Paweł Małaszyński (ur. 26 czerwca 1976 w Szczecinku) - polski aktor teatralny i filmowy oraz piosenkarz.

Życiorys

Dzieciństwo i edukacja

Mieszkał w Koszalinie. Następnie wrócił na Podlasie do rodzinnego miasta, Białegostoku. Uczył się w Szkole Podstawowej nr 36 w Białymstoku. Następnie zdał do V Liceum Ogólnokształcącego w tym samym mieście. Porzucił prawo po pierwszym roku, kiedy uznał, że jego prawdziwym powołaniem jest aktorstwo. W wieku 22 lat zdobył indeks wrocławskiej filii PWST w Krakowie (za trzecim razem), którą ukończył w 2002 roku. Uczył się także w studiu L'Art w Krakowie, które ukończył 1998 roku.

The Sun Also Rises For Unicorns - Foto: Marta Wojtal<br />
Projekt: Marta Śleszyńska

The Sun Also Rises For Unicorns - MMP CD 0754 DG (CD / 2015)
Foto: Marta Wojtal
Projekt: Marta Śleszyńska

Kariera

28 października 2003 debiutował podwójną rolą Trufaldina i Arlekina w Sługach dwóch panów Carla Goldoniego w reżyserii Waldemara Matuszewskiego w Teatrze Kwadrat. Na dużym ekranie zadebiutował rolą Marcina Kruka w filmie Świadek Koronny. Wystąpił także m.in. w Magdzie M., Oficerze, Oficerach, Twarzą w twarz, KatyniuSkrzydlatych Świniach.

Back to Beginning - Foto: Andre Kozimor, Joanna Chitruszko<br />
Projekt: Basia Witkowska

Back to Beginning - MYSTCD 210 (CD / 2012)
Foto: Andre Kozimor, Joanna Chitruszko
Projekt: Basia Witkowska

W 2004 założył zespół Cochise, w którym jest wokalistą i autorem tekstów. Wspólnie z zespołem nagrał 3 płyty (1 EP i 2 LP).

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W 2005 roku został laureatem nagrody przyznawanej przez czasopismo Viva dla najpiękniejszych sławnych ludzi Viva! Najpiękniejsi. Otrzymał również Telekamerę 2007 w kategorii Najlepszy Aktor oraz Telekamerę 2008 w tej samej kategorii liczbą 123 560 głosów. Został też laureatem Super Telekamery TeleTygodnia. W 2012 r. za film Weekend otrzymał Węża w kategorii Aktor.

W 2008 roku Paweł Małaszyński miał wziąć udział w sztafecie olimpijskiej niosącej do Pekinu płomień, od którego w dniu otwarcia Igrzysk zapłonął znicz olimpijski. 4 czerwca miał biec w Chinach w okolicach Kantonu - w dniu, w którym przypada 19 rocznica wydarzeń na placu Tian’anmen. Jednak protesty przeciwko łamaniu praw człowieka w Tybecie na dotychczasowej trasie sztafety sprawiły, że powoli traci ona dla aktora swój urok. Według informacji z 16 kwietnia 2008 roku z powodu łamania praw człowieka w Tybecie lub mieszania polityki ze sportem wszystkie te osoby zrezygnowały z udziału w sztafecie.

Życie prywatne

Od 17 sierpnia 2002 roku jest żonaty z Joanną Chitruszko, tancerką, choreografką i pedagogiem. 12 kwietnia 2004 urodził się ich syn - Jeremiasz. W 2014 urodziła się córka - Lea.

Filmografia

  • 2001: Kameleon - jako ćpun
  • 2001: Kameleon - jako ćpun
  • 2002: Wiedźmin - jako młodzieniec w karczmie (odc. 5)
  • 2002: Pianista - jako mężczyzna w getcie
  • 2002: Na dobre i na złe - jako Łukasz Sadowski (odc. 121)
  • 2003: M jak miłość - jako Marcin Polański-Van Burgen
  • 2003: Biała sukienka - jako Damian Przeździecki
  • 2004: Oficer - jako Jacek Wielgosz "Grand"
  • 2005-2007: Magda M. - jako Piotr Korzecki
  • 2006: Oficerowie - jako Jacek Wielgosz "Grand"
  • 2007: Tajemnica Twierdzy Szyfrów - jako Johann Jorg
  • 2007: Świadek koronny - jako Marcin Kruk
  • 2007: Katyń - jako porucznik pilot Piotr Baszkowski
  • 2007-2008: Twarzą w twarz - jako Wiktor Waszak "Ważka"
  • 2008: Trzeci oficer - jako Jacek Wielgosz "Grand"
  • 2008: Teraz albo nigdy - jako on sam (Paweł Małaszyński) (odc. 7)
  • 2008: Na Wspólnej - jako Piotr Korzecki (odc. 1000)
  • 2010: Ciacho - jako Karolek
  • 2010: Skrzydlate świnie - jako Oskar, brat Mariusza
  • 2010: Czas honoru - jako niemiecki agent Johann von Relasky działający jako Tadeusz Kruczek
  • 2010: Weekend - jako Max
  • 2010: Latający mnich i tajemnica Da Vinci - jako Marcin
  • 2011: Listy do M. - jako Wladi
  • 2012: Sęp - jako Jacek Robaczewski
  • 2012: Lekarze - jako Maks
  • 2012: Misja Afganistan - jako Paweł Konaszewicz
  • 2013: Jack Strong - jako Dariusz Ostaszewski
  • 2014: Facet (nie)potrzebny od zaraz - jako Ksawery feminista
  • 2015: Listy do M. 2 - jako Wladi
  • 2016: Komisja morderstw - jako Adam Frejncz
  • 2017: Belle Epoque - jako Jan Edigey-Korycki

Polski dubbing

  • 2007: Wojownicze Żółwie Ninja - jako Leonardo (wersja kinowa)
  • 2007: Terra 3D - jako Jim
  • 2012: Hitman: Rozgrzeszenie - jako Agent 47
  • 2014: Strażnicy Galaktyki - Peter Quill / Star-Lord

Role teatralne

PWST

  • Letnicy jako Jakub Szalimow
  • Księżniczka na opak wywrócona jako Fisberto

Teatr Kwadrat

  • Sługa dwóch panów jako Trufaldin i Arlekin
  • Szalone nożyczki jako Policjant - Michał Tomasiak
  • Nie teraz kochanie jako Pan Lawson
  • Ośle lata jako Wiliam R. Taylor
  • Wszystko w rodzinie
  • Perfect day jako Graham Steel Jimmy
  • Przyjazne dusze jako Simon
  • Berek, czyli upiór w moherze jako Paweł Sieniawski
  • Kiedy Harry poznał Sally jako Harry
  • Ślub doskonały jako Bill
  • Medium jako Witold Ossowiecki

Teatr Telewizji

  • 2004: Pamiętnik z powstania warszawskiego jako Swen
  • 2005: Tajny agent
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Ma%C5%82aszy%C5%84ski

Reklama