Biografia Paweł Konnak "Konjo" ( ur. 1966-02-19 )

Paweł Konrad Konnak, pseudonim Koñjo (ur. 19 lutego 1966 w Gdańsku) - polski performer, reżyser filmowy, konferansjer, poeta kaszubski, dziennikarz.

Kariera

Paweł Konnak jest osobą związaną z gdańską sceną artystyczną, bliski z jednej strony estetyce punkowej, jak i nurtowi muzycznemu znanemu jako yass. Związany od 1986 z Grupą Poetycką Zlali Mi Się Do Środka, także z Kabaretem Profuzyjnym Zlew Polski. Jest współautorem wraz z Krzysztofem Skibą kabaretu rockowego Lalamido oraz współtwórcą grupy artystycznej Totart. Wieloletni przewodniczący uczelnianej grupy Levarów, która ukonstytuowała się na początku lat 90. wśród studentów Uniwersytetu Gdańskiego (obecnie już nieaktywnej).

Fruwająca marynara - Foto: Marek Cybulski, Marek Sent

Fruwająca marynara - PROMO CD 546 (CDs / 2003)
Foto: Marek Cybulski, Marek Sent

Współpracował z zespołem Ich Troje i przyjaźni się z Michałem Wiśniewskim. Podczas koncertów zespołu zajmował się przede wszystkim rozbawianiem publiczności w oczekiwaniu na wokalistów. U boku Michała Wiśniewskiego wystąpił w jego programie Jestem, jaki jestem. Menedżerem Pawła Konnaka przez długi czas byli Maciej Durczak - ten sam, który zajmował się zespołem Ich Troje, Michałem Wiśniewskim i Martą Mandaryną Wiśniewską oraz Andrzej Bączyński, m.in. menedżer grupy Big Cyc.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Występował w III edycji programu Gwiazdy tańczą na lodzie z Agatą Rosłońską. Zajął 8. miejsce, odpadając w 5 odcinku, jednak w kolejnych powrócił z własnym show.

W 2009 wystąpił gościnnie w teledysku do piosenki grupy Video pt. "Weź nie pi*rdol!" oraz jej ocenzurowanej wersji pt. "Będzie piekło!". W 2010 roku wystąpił w teledysku zespołu Jorrgus pt. "Intryguj, uwodź, prowokuj mnie".

Wybrane publikacje

  • Sztuka restauracji - tom poezji
  • Randka z Mutantem - tom poezji
  • Król Festynów - tom poezji - nominacja do Nagrody Literackiej Nike
  • Dzieła zebrane i wylane. Gdańsk, Gdański Kantor Wydawniczy, 2009. ​ISBN 978-83-60597-35-4​.
  • Artyści, Wariaci, Anarchiści. Wyd. I. Warszawa, Narodowe Centrum Kultury. 2010. ​ISBN 978-83-61587-43-9​.
  • Gangrena - mój punk rock song. Warszawa, Narodowe Centrum Kultury, 2011. ​ISBN 978-83-61587-70-5​.
  • Nikt nie odda się za zupę. Warszawa, Narodowe Centrum Kultury, 2012. ​ISBN 978-83-61587-85-9​.
  • Karnawał Profuzji. Warszawa, Narodowe Centrum Kultury, 2013. ​ISBN 987-83-63631-63-5​.
  • Księgowy Tańczy. Warszawa, Narodowe Centrum Kultury. ​ISBN 978-83-7982-023-8​.
  • Maciej Chmiel, Paweł Koñjo Konnak - fenomen uczestnictwa w sztuce współczesnej, Warszawa, Narodowe Centrum Kultury. ​ISBN 978-83-63631-64-2​

Filmografia

  • Galeria C 14 (1993) - film dokumentalny, scenariusz, reżyseria
  • Dezerter - Nie Ma Zagrożenia (1994) - film dokumentalny, scenariusz, reżyseria
  • Exodus. Robert Brylewski (1996) - film dokumentalny, scenariusz, reżyseria
  • Segment '76 (2002) - obsada aktorka, jako sanitariusz

Odznaczenia

W 2013 został odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności.

Nagrody

  • 2008, 2009, 2014, 2016 - Laureat Nagrody Prezydenta Miasta Gdańska w Dziedzinie Kultury
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Konnak

Reklama