Biografia Paweł Gumola "Guma" ( ur. 1965-02-13 )

Paweł "Guma" Gumola (ur. 13 lutego 1965) - polski kompozytor, wokalista, autor tekstów i gitarzysta, założyciel zespołów: Moskwa i 5000 lat.

Kariera

Karierę rozpoczął w 1983 jako wokalista, gitarzysta i autor tekstów zespołu Moskwa. Kluczowe lata jego kariery przypadły na okres 1984-1987, kiedy zespół zdobył rozgłos na całą Polskę, jak również poza jej granicami. W tym czasie "Guma" wystąpił z Moskwą w trzech dokumentalnych filmach (z których jeden był kręcony przez ekipę BBC) i w jednym fabularnym. W 1987 roku został nagrany debiutancki album, który z różnych przyczyn (m.in. cenzura) ukazał się dopiero dwa lata później - w okresie, kiedy zespół już miał problemy personalne i finansowe. Ta cała sytuacja negatywnie wpłynęła na dalszą działalność Moskwy - po koncertach w Niemczech pod koniec 1990 r. zespół praktycznie przestał istnieć.

Moskwa - Foto: Józef Robakowski<br />
Projekt: Kain May, Anna Stępniak

Moskwa - KOTCD 0082 (2CD / 2001)
Foto: Józef Robakowski
Projekt: Kain May, Anna Stępniak

Niewiele wcześniej "Guma" zainteresował się zgłębianiem technik medytacji. W tym celu udał się w podróż do Indii (1993), gdzie w aśramie położonej niedaleko Delhi spędził kilka tygodni. Po powrocie do Polski utworzył zespół 5000 lat grający reggae z którym wystąpił m.in. na festiwalach: "Reggae nad Wartą" i "FMR Jarocin '94". W 2000 zaangażował się w projekt reggae'owo-dubowy Ocean, będący kontynuacją zespołu 5000 lat. W czerwcu 2001 reaktywował Moskwę z którą do dziś występuje. W styczniu 2005 wystąpił jako gość na koncercie z okazji 20-lecia zespołu Armia co zostało udokumentowane na płycie DVD. Od przełomu lat 2010/2011 jeden z wokalistów i gitarzystów grupy R.U.T.A.. Pojawił się również z krótką rolą w 29. odcinku serialu Kasia i Tomek.

Zespoły

  • Moskwa
  • 5000 lat
  • Ocean
  • R.U.T.A.

Filmografia

  • Fala (1986, reżyseria Piotr Łazarkiewicz)
  • My Blood, Your Blood (1986, reżyseria Andrzej Kostenko)
  • Opowieść Harleya (1988, reżyseria Wiesław Helak)
  • Więcej bluesa (1988, reżyseria Piotr Łazarkiewicz)
  • Kasia i Tomek (2002-2003, reżyseria Jurek Bogajewicz)
  • Jarocin. Po co wolność (2016, film dokumentalny, reżyseria: Leszek Gnoiński, Marek Gajczak)
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Gumola

Reklama