Biografia Mariusz Mielczarek ( ur. 1965-07-01 )

Mariusz Mielczarek (ur. 1 lipca 1965 w Koszalinie) - polski saksofonista, muzyk sesyjny. Członek Polskiej Akademii Filmowej. Występował w zespole Woobie Doobie oraz orkiestrze Adama Sztaby i Musicology Band jak również prowadzi własną grupę Mariusz "Fazi" Mielczarek Group.

Filmografia

autor muzyki

  • 1997: Hotel "Panoptykon"

wykonanie muzyki

  • 1997: Szczęśliwego Nowego Jorku
  • 1997: 13 posterunek
  • 1997: Pułapka
  • 1998: Klasa na obcasach - saksofon, flet
  • 1998: Żona przychodzi nocą
  • 1999: Tygrysy Europy - saksofon
  • 2000: 13 posterunek 2
  • 2000: M jak miłość - saksofon
  • 2000: Świąteczna przygoda - saksofony i flety
  • 2001: Tryumf pana Kleksa
  • 2001: Poranek kojota
  • 2002-2003: Psie serce - saksofon
  • 2003: Zróbmy sobie wnuka - saksofony, klarnet
  • 2005: Boża podszewka II - saksofon
  • 2005: Bieszczadzki Park Narodowy
  • 2006-2009: Ranczo - flet, klarnet, saksofon sopranowy i altowy
  • 2006: Cud w kamienicy. Ballady Jana Jangi Tomaszewskiego
  • 2006: Tylko mnie kochaj - saksofon
  • 2007: Barwy szczęścia - saksofon
  • 2007: Dlaczego nie! - saksofon
  • 2007: Ranczo Wilkowyje - flet, klarnet, saksofon sopranowy i altowy
  • 2007: Ryś - saksofon
  • 2008: Doręczyciel - saksofon
  • 2008: Magiczne drzewo
  • 2008: To nie tak jak myślisz, kotku
  • 2009: Piksele

Spektakle teatralne i telewizyjne

autor muzyki

  • 1996: 2x2 - muzyka

wykonanie muzyki

  • Hity Buffo
  • 1991-1996: Metro - saksofon
  • 2000: 10 pięter - saksofon
  • 2000: Związek otwarty - saksofon
  • 2001: Ukochany Kraj... - saksofony
  • 2001: Gwiazdy i los człowieka - saksofon
  • 2002: Smutne miasteczko

Życie osobiste

Jest mężem aktorki i piosenkarki, Anny Mamczur, którą poznał podczas pracy nad musicalem Metro.

Bibliografia

  • Zbigniew Kowalczyk: Polskie płyty - wybór z lat 1990-97. Wrocław: Agencja Edukacyjno-Autorska APIS, 1997. ISBN 83-905955-2-4.
  • Mariusz Mielczarek w bazie filmpolski.pl - film fabularny
  • Mariusz Mielczarek w bazie filmpolski.pl - teatr telewizji
  • Mariusz Mielczarek w bazie filmpolski.pl - krótki metraż, dokument, animacja
  • 2x2 (pol.). W: Teatr w Polsce [on-line]. [dostęp 2010-07-19].
  • Mariusz Mielczarek w Katalogu Polskich Płyt Gramofonowych
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Mariusz_Mielczarek

Reklama