Biografia Maria Meyer

Jacenty Ireneusz Jędrusik (ur. 23 maja 1954 w Siemianowicach Śląskich zm. 25 czerwca 2013 w Sosnowcu) - polski aktor teatralny i filmowy, reżyser, konferansjer, wykładowca Akademii Muzycznej w Katowicach.

Życiorys

Syn Bogusława i Ireny Kaczmarczyk. Absolwent Technikum Energetycznego im. Władysława Dyląga w Sosnowcu. W 1978 roku ukończył Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi, gdzie studiował na roku m. in. z Bożeną Stryjkówną, Elżbietą Piwek, Bogusławą Pawelec, Jackiem Komanem, Piotrem Skibą, Andrzejem Szczytko i Mariuszem Wojciechowskim. Na deskach teatru zadebiutował 1 października 1978 rolą Jurka w Szaleństwach panny Ewy Kornela Makuszyńskiego w reżyserii Waldemara Wilhelma.

Był aktorem Teatru im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu (1978-1980), Teatru Śląskiego im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach (1980-1989) oraz Teatru Rozrywki w Chorzowie (1989-2013). Wystąpił w ponad stu rolach teatralnych w spekataklach takich reżyserów jak Ryszard Ronczewski, Stanisław Brejdygant, Jan Maciejowski, Jerzy Zegalski, Józef Skwark, Józef Szajna, Maciej Korwin, Józef Opalski, Robert Talarczyk, Bogdan Tosza, Laco Adamík, Łukasz Kos i Monika Strzępka. Jego pożegnaniem z widzami były role w przedstawieniu Gottland na podstawie reportażu Mariusza Szczygła, w reżyserii Joanny Zdrady. Był trzykrotnym laureatem Złotej Maski za swoje kreacje na deskach śląskich scen (w latach 1983, 1990 i 1997).

10 czerwca przeszedł rozległy zawał serca i od tego czasu przebywał w szpitalu. Zmarł 25 czerwca 2013 w Sosnowcu. Pogrzeb artysty odbył się 27 czerwca 2013 w kościele Podwyższenia Krzyża Świętego na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach.

Życie prywatne

Mąż Joanny Kściuczyk-Jędrusik, solistki Opery Śląskiej. Miał syna Filipa.

Wybrane role teatralne

Teatr Śląski

  • Zielony Gil Tirso de Moliny jako Don Antonio
  • Kolonia Wyzwolenia Stanisława Brejdyganta jako Andrzej
  • Szewcy Stanisława Ignacego Witkiewicza jako Strażnik
  • Popiół i diament jako Pieniążek
  • Operetka Witolda Gombrowicza jako Hrabia Szarm
  • Pan Twardowski jako Diabeł
  • Amadeusz jako Kucharz
  • Cyd Stanisława Wyspiańskiego jako Nauczyciel tańca
  • Wyzwolenie Stanisława Wyspiańskiego jako Hołysz
  • Iwona, księżniczka Burgunda Witolda Gombrowicza jako Cyryl
  • Pigmalion George'a Bernarda Shaw jako Nepommuck
  • Kaligula jako Helikon

Teatr Rozrywki w Chorzowie

  • Rozkoszna wojna jako Konferansjer i Generał Haig
  • Cabaret jako Mistrz Ceremonii
  • Skrzypek na dachu jako Lejzor Wolf
  • Ślady jako Stary
  • Evita jako Perón
  • Człowiek z La Manchy jako Służący-Sancho Pansa
  • Jesus Christ Superstar jako Król Herod
  • Canterville Ghost jako Francis Otis
  • Terapia Jonasza jako Ksiądz Piórko
  • Producenc jako Max Białystoc
  • Sweeney Todd jako Sweeney Todd

Wybrana filmografia

Film fabularny

  • 1983: Na straży swej stać będę
  • 1984: Ultimatum
  • 1985: War and Love jako więzień obozu
  • 1986: Weryfikacja jako opozycjonista; nie występuje w czołówce
  • 2001: Angelus jako Helmut Hes
  • 2003: Los chłopacos jako ojciec chrzestny
  • 2006: Co słonko widziało jako stary stolarz
  • 2005: Hamlet - Poloniusz
  • 2013: Psie pole jako spowiednik

Film fabularny - telewizyjny

  • 1984: Zdaniem obrony odc. Sprawa osobista jako prokurator Jagłowski
  • 1999: Przygody Dobrego Wojaka Szwejka
  • 2010: Prawdziwe historie - Laura jako teść Zbyszka

Serial fabularny

  • 1976: Daleko od szosy - kolega Leszka z wojska; nie występuje w czołówce
  • 1986: Magma
  • 1986: Blisko, coraz bliżej odc. 15 Wycieczka w niedzielę. Rok 1941 jako SS-man przy pociągu jadącym do Oświęcimia
  • 1988: Rodzina Kanderów odc. 11 Kontuzja. Rok 1974 jako Kątny, działacz klubu sportowego
  • 1995: Opowieść o Józefie Szwejku i jego najjaśniejszej epoce
  • 1996: Opowieść o Józefie Szwejku i jego drodze na front - Ludzie kochani, jestem niewinny (odc. 3) jako generał
  • 2000: Święta wojna - Napad (odc. 16) jako szef
  • 2007: Fala zbrodni - Najgroźniejszy bandyta na świecie (odc. 100)

Film dokumentalny - fabularyzowany

  • 2011: Bulwar Franza Waxmana jako Billy Wilder

Spektakl telewizyjny

  • 1985: Wyrok jako Gugliemo Piazza
  • 1985: Szewcy jako Towarzysz Abramowski
  • 1988: Pakamera jako Redaktor
  • 2003: Fryzjer jako ksiądz

Etiuda szkolna

  • 1977: Gorączka mleka
  • 1978: Szelkmeny

Lektor

Film dokumentalny

  • 2008: Artes. Nadrealiści ze Lwowa

Nagrody i wyróżnienia

  • 1983: Złota Maska za rolę Diabeł w Panu Twardowskim
  • 1990: Złota Maska za rolę Konferansjera-Generała Haiga w Rozkosznej wojnie
  • 1997: Złota Maska za rolę Mistrza Ceremonii w Cabarecie
  • 1997: Medal Pamiątkowy Miasta Chorzowa
  • 2000: Nagroda Prezydenta Chorzowa w dziedzinie kultury
  • 2012: Złota Honorowa odznaka "Zasłużony dla Województwa Śląskiego"
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Jacenty_J%C4%99drusik

Reklama