Biografia Maciej Gładysz ( ur. 1969-04-27 )

Maciej Gładysz (ur. 27 kwietnia 1969 w Garwolinie) - polski gitarzysta rockowy, najbardziej znany z występów w zespołach Human, Edyty Bartosiewicz oraz Wilki.

Bezpowrotnie - Foto: Jarek Korniluk

Bezpowrotnie - bez numeru (CDs / 2002)
Foto: Jarek Korniluk

Od 12 roku życia uczył się samodzielnie gry na gitarze. Pierwszą gitarę dostał od ojca. Była to "zwykła pudłówka". Także ojciec uczył go pierwszych podstawowych chwytów, gdyż sam był gitarzystą. Drugą gitarą była gitara Defil Kosmos.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Pierwszy swój zespół założył wraz z perkusistą Krzysztofem Patockim, nazywał się Black Power. Wtedy to właśnie dostał wymarzoną kopię Stratocastera firmy Winner. Kolejną jego gitarą była gitara Kramer. Podczas koncertu z grupą Syndia w Tadżykistanie, została ona sprzedana za siedemset dolarów (czyli dwa razy więcej niż w ogóle była warta).

Następną gitarą był Ibanez RG 570 model Paula Gilberta. To właśnie na tej gitarze Gładysz zrobił największe postępy i nagrał płytę z Syndią.

Będę jak - Foto i projekt: nie podano

Będę jak - bez numeru (CDs / 2001)
Foto i projekt: nie podano

W 1991/92 roku Maciej Gładysz był gitarzystą w obiecującym wtedy zespole Tamerlane, wraz z którym nagrał płytę 14th Century Soul. Z tej płyty pochodzi jego pierwszy instrumentalny utwór "Betwixt". Menedżerem zespołu był Marek Śledziewski (student łódzkiej PWSTiF), a członkami zespołu byli: Maciej Gładysz (gitary), Bogdan Wawrzynowicz (gitara basowa), Radosław Maciński (perkusja), Steven Elery (saksofon). W tym właśnie składzie zespół nagrał płytę. Grupa Tamerlane, choć krótko była obecna na polskiej scenie muzycznej, znalazła swoje miejsce w historii rodzimej muzyki rozrywkowej. Przyczynił się do tego przede wszystkim niekonwencjonalny sposób przedstawienia propozycji muzycznych . Na szwedzkim Festiwalu Piosenki Krajów Nadbałtyckich w Karshamm w 1992 r. zespół otrzymał nagrodę od dyrekcji festiwalu.

W 1993 roku z inicjatywy Kostka Joriadisa powstał rockowy zespół Human, w którego składzie znalazł się Gładysz. Z tą kapelą Gładysz nagrał jeden album Earth wydany w 1993 roku. Zespół stał się popularny za sprawą przeboju Polski oraz wydanego na singlu w 1994 roku utworu Słońce moje. Grupa z dużym powodzeniem koncertowała m.in. na Rock FAMA w Świnoujściu, oraz Festiwalu w Jarocinie. Zespół w 1994 roku się rozpadł. Gładysz nawiązał współpracę z Edytą Bartosiewicz.

W 2001 roku wykonał muzykę do "Komedii omyłek". W 2003 roku wraz z Sebastianem Piekarkiem dołączył do rockowego zespołu Ira, z którym nagrał płytę Ogień wydaną w 2004 roku, oraz koncertową Live 15-lecie. W 2005 roku po odejściu z zespołu grał w zespole Sebastiana Piekarka, "Seba", z którym nagrał płytę "Human".

Mniejsze zło - Foto i projekt: nie podano

Mniejsze zło - bez numeru (CDs / 2003)
Foto i projekt: nie podano

W latach 2001-2011 był członkiem zespołu Urszuli. W 2010 ukazała się płyta wokalistki Dziś już wiem, której producentem był Gładysz.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Obecnie Gładysz występuje w zespole Edyty Bartosiewicz, jest także członkiem Zespołu Wilki.

Dyskografia oraz występy gościnne

  • 1991: Syndia - Syndia
  • 1992: Wilki - Wilki
  • 1993: Human - Earth
  • 1994: Edyta Bartosiewicz - Sen
  • 1995: Edyta Bartosiewicz - Szok'n'Show
  • 1996: Izabela Trojanowska - Chcę inaczej
  • 1996: Kostek Joriadis - Costec
  • 1996: Kasia Kowalska - Czekając na...
  • 1997: Edyta Bartosiewicz - Dziecko
  • 1998: Edyta Bartosiewicz - Wodospady
  • 1998: Beata Kozidrak - Beata
  • 1998: Maryla Rodowicz - Przed zakrętem
  • 1999: Małgorzata Ostrowska - Alchemia
  • 2000: Kasia Kowalska - 5
  • 2000: Piersi - Pieśni ojczyźniane
  • 2002: Budka Suflera - Mokre oczy
  • 2002: Urszula - The Best
  • 2002: Edyta Bartosiewicz - "Niewinność" (singel)
  • 2003: Seweryn Krajewski - Jestem
  • 2004: Ira - Ogień
  • 2004: Ira - Live 15-lecie
  • 2005: Beata Kozidrak - Teraz płynę
  • 2007: Seba - Human
  • 2008: Pin - Muzykoplastyka
  • 2010: Urszula - Dziś już wiem
  • 2010: Patrycja Markowska
  • 2010: Robert Gawliński - Kalejdoskop
  • 2012: Wilki - Światło i mrok
  • 2013: Edyta Bartosiewicz - Renovatio
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_G%C5%82adysz

Reklama