Biografia Maciej Cierliński

Maciej Cierliński - polski muzyk-eksperymentalista grający głównie na lirze korbowej, również na Oud, Barbat, sitarze oraz dudukach. Lider projektu muzycznego Maćko Korba, współtwórca, wraz z Tomaszem Zygmontem, projektu Lirnicy XXI w.. Współzałożyciel zespołów Yerba Mater, Stara Lipa. Członek zespołu Sláinte!, Tołhaje i Village Kollektiv.

MTV Unplugged - Foto: Tomasz Milewski, Rafał Nowakowski<br />
Projekt: Piotr Bujnowski bigup.studio

MTV Unplugged - 1753046 (CD / 2007)
Foto: Tomasz Milewski, Rafał Nowakowski
Projekt: Piotr Bujnowski bigup.studio

W swojej karierze współpracował z wieloma czołowymi przedstawicielami kultury alternatywnej. W 2006 roku zaproszony został do współpracy z Tony Gatlifem (reżysera filmów Latcho Drom, Vengo, Exils) przy premierze filmu "Transylwania". Uczestniczył w wielu projektach muzycznych i teatralnych (Makata, Studnia O), od lat, wspólnie z Casimirem Potomskim oraz Anną Abramowicz prowadzi warsztaty muzyczne i taneczne dla dzieci i młodzieży. Stały współpracownik zespołów Kapela ze Wsi Warszawa, Eternal Tear, Swoją Drogą Trio. W sierpniu 2007, u boku Masala Sound System, wystąpił w Kostrzynie nad Odrą podczas XIII Przystanku Woodstock. Gościnnie wziął również udział w odbywającym się w Teatrze Roma koncercie zespołu rockowego Hey.

Wybrana dyskografia

  • (2001) Stara Lipa - Vivum
  • (2002) Kapela ze Wsi Warszawa - Wiosna Ludu
  • (2002) Eternal Tear - Embrion
  • (2003) Yerba Mater - Meditation
  • (2004) Eternal Tear - Inside
  • (2004) Masala Sound System - Long play
  • (2004) Yerba Mater - Raga Praga
  • (2004) Slainte! - Space Edition
  • (2005) Maćko Korba - Opowieść pół nocy
  • (2006) Village Kollektiv - Motion Rootz Experimental 2006
  • (2007) Hey - MTV Unplugged
  • (2009) Apolonia Nowak & Swoją Drogą Trio - Pola, Folkers
  • (2013) Hera with Hamid Drake - Seven Lines
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_Cierli%C5%84ski

Reklama