Biografia Kuba Sienkiewicz

Kuba Sienkiewicz, właściwie Jakub Sienkiewicz (ur. 24 listopada 1961 w Warszawie) - polski muzyk rockowy, wokalista i gitarzysta, autor tekstów, lider zespołu Elektryczne Gitary, z wykształcenia lekarz neurolog, posiadający stopień doktora nauk medycznych. W latach 80. był działaczem Niezależnego Zrzeszenia Studentów.

Studio szum - Foto: Kasia Sienkiewicz, Maja Sienkiewicz, Jacek Sienkiewicz, Maciej Sienkiewicz<br />
Projekt: studio@vanart.com.pl

Studio szum - 157 602-2 (CD / 2000)
Foto: Kasia Sienkiewicz, Maja Sienkiewicz, Jacek Sienkiewicz, Maciej Sienkiewicz
Projekt: studio@vanart.com.pl

Przewodniczący Rady Polskiej Fundacji Muzycznej.

Życiorys

W 1977 roku, razem z przyjacielem Piotrem Łojkiem, sformował akustyczną grupę pod prześmiewczą nazwą SPIARDL (Stowarzyszenie Piosenkarzy i Artystów Robotniczych Działaczy Ludowych). Muzycy grali prawie wyłącznie w domu i nagrywali na magnetofon szpulowy. Z tego okresu (1978) pochodzi utwór "Dziki" (najstarsza piosenka Elektrycznych Gitar, napisana przez Piotra Łojka), a także piosenki: "Tatusia" (1979), "Piosenka polityczna" i "Trzecia Macocha" (najstarsze piosenki Sienkiewicza) oraz numer "Głowy Lenina" (1982).

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W latach osiemdziesiątych do Kuby Sienkiewicza i Piotra Łojka dołączył Mirosław Jędras, a zespół został przemianowany na Zuch Kozioł. Zaprezentował się on na przeglądzie piosenek w klubie Medyk. W tym czasie Kuba Sienkiewicz występował również gościnnie jako gitarzysta solowy w zespole Niepodległość Trójkątów Andrzeja Zeńczewskiego oraz w Orkiestrze Na Zdrowie Jacka Kleyffa. Ponadto występował on samodzielnie w tzw. drugim obiegu, czyli w mieszkaniach oraz na strajkach studenckich. Z tamtych wykonań pozostały nagrania.

W 1987 roku, wraz z Krzysztofem Bieniem, Piotrem Łojkiem i innymi, założył zespół Miasto o stylistyce rockowej i ska, który wykonywał utwory, takie jak np. "Widmo" i "Człowiek z liściem". Zespół ten dał dwa koncerty i przetrwał do 1989 roku.

Od 1990 roku Sienkiewicz związany jest z zespołem Elektryczne Gitary, z którymi nagrywa płyty i koncertuje. Jak przyznaje, do muzykowania na szerszą skalę skłoniły go problemy finansowe. Myśl o założeniu zespołu zrodziła się u Rafała Kwaśniewskiego, około 1989 roku, kiedy grał jeszcze w zespole Kult. Ten, wraz z Piotrkiem Łojkiem, przekonał Sienkiewicza do założenia kapeli. Pomysł zrealizowano rok później, zespół funkcjonuje do dziś, wyprodukował kilkadziesiąt przebojów, sprzedał ponad milion płyt.

Kuba Sienkiewicz występuje czasem pod własnym nazwiskiem. Solowo występował akustycznie m.in. wraz z Jackiem Wąsowskim i Zbigniewem Łapińskim. Nagrał też pięć solowych płyt studyjnych. Czasem układa też muzykę i piosenki do polskich filmów i produkcji telewizyjnych. W karierze zagrał dwie role w filmach Olafa Lubaszenki. Wystąpił w krótkim filmie na podstawie opowiadania Janusza Andermanna, gdzie grał samobójcę, który wchodzi na 30. piętro Pałacu Kultury i skacze. Grał następnie epizodyczne role lekarzy w komediach Chłopaki nie płacząPoranek kojota.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W 1994 roku, nakładem wydawnictwa RAK, ukazała się krótka książka zatytułowana Jestem z drowy. Zawierała one teksty piosenek, które były opatrzone komentarzami autora, a również wywiady z nim na tematy muzyki, medycyny czy życia prywatnego. Teksty piosenek były również ilustrowane pracami plastyka Jarka Koziary.

W 1998 roku, we współpracy z reżyserem Mirosławem Dembińskim, stworzył film A ty co?, w którym piosenki Elektrycznych Gitar zostały zilustrowane dokumentalnymi obrazami współczesnej Polski. W ten sposób powstał film, który w zamierzeniu reżysera miał skłaniać do refleksji o Polsce końca XX wieku. W filmie wykorzystano piosenki zespołu Elektryczne Gitary z różnych lat, takie jak m.in. "Przewróciło się", "Żądze", "Koniec", "A ty co", "Dzieci wybiegły", "Cyrk", "Nie wiem co to sen" oraz "Basen i my". W kilku scenach wystąpił sam Sienkiewicz. Film otrzymał Nagrodę Specjalną Festiwalu Mediów w Łodzi Człowiek w zagrożeniu.

W 1999 roku jego utwór znalazł się na drugiej składance Muzyka przeciwko rasizmowi, firmowanej przez Stowarzyszenie Nigdy Więcej.

Współpracuje ze sceną kabaretowo-muzyczną, Śmietanką ŁowickąSceną Kabaretową Marka Majewskiego. Wielokrotnie występował na festiwalu OPPA. Pisuje felietony - jego teksty ukazywały się w miesięcznikach Charaktery, Sukces, Muza, kwartalniku Primum homo. W latach 2002-2006 był wiceprezesem Rady Programowej rozgłośni Radio dla Ciebie. W 2007 roku ograniczył swoją solową działalność koncertową, pracuje jednak z Elektrycznymi Gitarami i tworzy nowe piosenki. 2 października 2010 roku zagrał z zespołem na XXX-leciu Niezależnego Zrzeszenia Studentów, w którym działał w latach 80-tych.

W 2013 roku został odznaczony Brązowym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis".

Kup Pan cegłę (dla Amnesty) - Foto: Maja Sienkiewicz<br />
Projekt: Studio@vanart.com.pl

Kup Pan cegłę (dla Amnesty) - bez numeru (CD / 2001)
Foto: Maja Sienkiewicz
Projekt: Studio@vanart.com.pl

Kariera medyczna

W 1986 roku ukończył Akademię Medyczną w Warszawie. Następnie uzyskał specjalizację drugiego stopnia z neurologii.

W 1995 roku uzyskał stopień doktora nauk medycznych na podstawie rozprawy pt. Zaburzenia gałkoruchowe w chorobie Parkinsona. Jego promotorem był prof. nadzw. dr hab. Hubert Kwieciński. Pracuje jako adiunkt w Klinice Neurologii WUM.

Jest autorem Poradnika dla osób z chorobą Parkinsona.

Jest członkiem Movement Disorder Society.

Od morza do morza - Projekt: Jacek Bojakowski

Od morza do morza - ZIC 0028 (CD / 1994)
Projekt: Jacek Bojakowski

Życie prywatne

Jest żonaty i ma pięcioro dzieci.

Jest bratankiem aktorki Krystyny Sienkiewicz.

Publikacje

  • Kuba Sienkiewicz, Jestem z drowy (Wydawnictwo RAK, 1994)
  • Jakub Sienkiewicz, Piosenki (Polskie Wydawnictwo Muzyczne, 2004)

Filmografia

Kompozytor

  • 1996 - Odjazd (program TV Andrzeja Zaorskiego)
  • 1997 - Pokój 107 (serial TV)
  • 1997 - Kiler (film komediowy)
  • 1998 - A ty co? (film średniometrażowy)
  • 1998 - Spona (film komediowy, ekranizacja książki Niziurskiego)
  • 1999 - Kiler-ów 2-óch (film komediowy)
  • 1999 - Ja, Malinowski (serial TV)
  • 1999 - Taksówka Jedynki (serial TV)
  • 2002 - Kariera Nikosia Dyzmy (film komediowy)
  • 2005 - Emilia (film komediowy)

Aktor (gościnnie)

  • 1999 - Chłopaki nie płaczą, jako lekarz
  • 2001 - Poranek kojota, jako doktor Łubicz

Bibliografia

  • Kuba Sienkiewicz w bazie Filmweb
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuba_Sienkiewicz

Reklama