Biografia Joanna Kołaczkowska ( ur. 1966-06-22 )

Joanna Kołaczkowska, de domo Chuda, primo voto Matysik (ur. 22 czerwca 1966 w Polkowicach) - polska aktorka i autorka tekstów kabaretowych, realizatorka niezależnej wytwórni filmowej A’YoY.

Życiorys

Wczesne lata

Urodziła się 22 czerwca 1966 roku w Polkowicach. Jej ojciec zmarł, gdy miała pięć lat. Ma siostrę. Jej szwagrem jest aktor kabaretowy Dariusz Kamys.

Uczyła się w technikum ogrodniczym. Jest absolwentką pedagogiki kulturalno-oświatowej w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Zielonej Górze (obecnie Uniwersytet Zielonogórski).

Kariera

Podczas studiów poznała Adama Nowaka z zespołu Raz Dwa Trzy, który zachęcił ją do udziału w castingu do kabaretu. W latach 1988- 1989 była aktorką kabaretu Drugi Garnitur. Od 1989 aż do jego rozwiązania w 1999 występowała w kabarecie Potem, pisała także teksty do niektórych skeczów tego kabaretu. Nagrywała skecze radiowe pod szyldem Wytwórni Dźwięków Trrrt. Aktywna postać wytwórni A’YoY, gdzie oprócz kilku krótkich form filmowych, wyreżyserowała też dłuższy film, zatytułowany Nakręceni (2002).

Od 2002 roku jest aktorką kabaretu Hrabi. Występuje również w improwizowanym serialu Spadkobiercy w roli Dorin Owens. Kołaczkowska tworzy również piosenki kabaretowe m.in. "Song porzuconej", "Piosenka ciążowa" i wiele innych.

W 2016 roku wraz z innymi artystami śpiewała do albumu dla dzieci pt. Jarzynki i przyjaciele, na potrzeby którego nagrała utwór "Cebula Celestyna".

Życie prywatne

Mieszka w Warszawie z córką Hanną (ur. 2000).

Kabaret

  • 1988-1989: Drugi Garnitur
  • 1989-1999: Kabaret Potem
  • od 2002: Kabaret Hrabi

Spektakle teatralne

  • 2009: Dżdżownice wychodzą na asfalt reż. Stanisław Tym, Teatr Polonia w Warszawie - obsada aktorska
  • 2010: Kobieta z widokiem na taras reż. Stanisław Tym, Teatr Polonia w Warszawie - obsada aktorska
  • 2011: Smuteczek, czyli ostatni naiwni reż. Maciej Stuhr, Teatr Dramatyczny w Warszawie - jako Pani Zerżniewska

Filmografia

Filmy

  • 1997: Robin Hood - czwarta strzała - Marian (w napisach nazwisko: Chuda)
  • 1999: Dr Jekyll i Mr Hyde według Wytwórni A’YoY - Lolita
  • 2002: Nakręceni - Ela
  • 2003: Baśń o ludziach stąd - Żulieta
  • 2007: Ryś - redaktor Liliana Pruszcz-Gdańska
  • 2007: Zamknięci w celuloidzie - barmanka
  • 2011: Twoja stara. Baśń - Szakira

Filmy krótkometrażowe

Opracowano na podstawie materiału źródłowego.

  • 1995: Halo halo, tu Londyn
  • 1995: Ciocia Miriam
  • 1995: Samotność w parku
  • 1995: Wstyd
  • 1996: Karolka i Bożenka
  • 1996: Obrazki z miłości
  • 1998: Nie mów do mnie misiu
  • 2000: Niesamowita praca umysłu
  • 2002: Przestępca z ludzką twarzą
  • 2002: Czułe słówka
  • 2003: Hela ma gorzej

Seriale telewizyjne

  • od 2002: Spadkobiercy - jako Dorin Owens

Polski dubbing

  • 2012: Sklep dla samobójców - Lukrecja

Nagrody

  • 2008: Kabaret Hrabi - I miejsce i Tytuł DebeŚciaKa na przeglądzie Dąbrowskiej Ściemy Kabaretowej
  • 2006: Tytuł Honorowego DebeŚciaKa na przeglądzie Dąbrowskiej Ściemy Kabaretowej
  • 1988: Kabaret Drugi Garnitur - Grand Prix PaKi
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Joanna_Ko%C5%82aczkowska

Reklama