Biografia Jerzy Grunwald ( ur. 1950-04-07 )

Jerzy Grunwald, ps. George&G (ur. 7 kwietnia 1950 w Katowicach) - polski wokalista, kompozytor, producent muzyczny, związany niegdyś z gatunkiem folk rocka, a współcześnie z soft rockiem. Jako polski emigrant w Stanach Zjednoczonych czerpał również z roots rocka.

Sennym świtem - Foto i projekt: Marek Karewicz

Sennym świtem - SX 1209 (LP / 1975)
Foto i projekt: Marek Karewicz

Współpracował z szeregiem znanych artystów. Debiutował jako wokalista w zespole No To Co, który współtworzył szeroko pojęty nurt muzyki skifflowej. Następnie związał się z polską sceną bigbitową, aby w latach 70 zostać frontmanem grupy En Face, wykonującej harmonijnego folk rocka spod znaku The Byrds, America, a przede wszystkim Crosby, Stills and Nash. W takiej właśnie stylistyce utrzymany został najważniejszy album Grunwalda, Sennym świtem (1975), proponując łagodne, akustyczne brzmienie, wieloczęściowe harmonie wokalne oraz melancholijne teksty oscylujące wokół tematyki wolności, samotności i poszukiwania sensu życia. Niektóre spośród ówczesnych nagrań zbliżają się w stronę progresywnego rocka oraz blues rocka zaakompaniowanego przez grupę Apokalipsa. Nagrana w 1981 roku płyta Grunwalda i Janusza Hryniewicza (występującego pod pseudonimem John Hilton), Try, obok utworów utrzymanych w stylistyce The Eagles i nurtu Americana, zawierała piosenki pop rockowe.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Współcześnie Jerzy Grunwald działa przeważnie za granicą, wykonując własne kompozycje soft rockowe i smooth jazzowe. Jak sam zauważa, obecne jego dokonania muzyczne prezentują kolejny etap artystycznego rozwoju, a przy tym zasadniczo odmienny styl od tego, który reprezentował w latach 70.

Życiorys

Z wykształcenia jest technikiem mechanikiem oraz skrzypkiem.

W wieku 15 lat debiutował jako perkusista. Początkowo (lata 1964-1967) występował w zespołach Ametysty, Monsuny (kwiecień 1965 - wygrana na I Przeglądzie Młodzieżowych Zespołów Muzycznych w Katowicach), Ślęzanie oraz w grupie skifflowej w ramach zespołu Niebiesko-Czarni. Latem 1967 roku wszedł w skład grupy Piotra Janczerskiego No To Co. Z grupą występował do września 1970 r. W tym okresie muzyk nawiązał współpracę z Katarzyną Gaertner biorąc udział w śpiewogrze Janosik, czyli na szkle malowane, z Klubem Piosenki ZAKR, a od stycznia 1971 r. z zespołem Ryszarda Poznakowskiego. Z formacją wziął w imprezie Karnawałowy Poznań nocą oraz dokonał nagrań radiowych. We wrześniu 1971 r. na bazie zespołu R. Poznakowskiego, J. Grunwald utworzył własny zespół En Face, a w roku 1972 został uznany w plebiscytach Panoramy i Na przełaj piosenkarzem roku. W 1973 r. na zaproszenie Alana Freemana (legendarny prezenter Radia Luxembourg), Grunwald gościł w Londynie, gdzie nagrał z piosenkami To Much To Say / Just For You. Zespół En Face zakończył działalność pod koniec 1975 roku a piosenkarz w lutym 1976, zarejestrował singiel dla wytwórni CBS. Latem koncertował także w Belgii i Szwecji. Na stałe zatrzymał się w tym drugim kraju, gdzie nawiązał współpracę z Januszem Hryniewiczem (John Hilton), występując z nim w duetach Guitar Brothers oraz Grunwald & Hilton. Formacja zadebiutowała w 1977 roku singlem Everyday Loves Her / Maria och Consuela. Pozostałe płyty Jerzego Grunwalda z tego okresu to: Try (CBS, 1980) i One More Day (Warner Bros., 1982). Do kraju piosenkarz zawitał dopiero w 1981 biorąc udział w programie telewizyjnym pt. Dobry wieczór - tu Łódź (zaprezentował piosenki Wanted Dead Or AliveTennessee Mama) a później promował polską wersję albumu Try. Na MFP Sopot '85 wystąpił z zespołem Grunwald Ice Band, natomiast na IMF Sopot '92 pojawił się jako artysta solowy. Był także menedżerem grupy Bai Bang.

W murowanej piwnicy - Foto: J. W. Michalski, J. Sielski<br />
Projekt: A. Brunsz

W murowanej piwnicy - XL 0553 (LP / 1969)
Foto: J. W. Michalski, J. Sielski
Projekt: A. Brunsz

W 1993 roku przedsiębiorstwo Sonic wydało album na którym wokalista przedstawił premierowe, anglojęzyczne utwory w tym nowa wersja przeboju grupy No To Co - Gwiazdka z nieba.

W kolejnych latach Jerzy Grunwald otworzył własne studio nagraniowe. Wydał płytę So Much To Say nagrany w 2006 r. i wydany pod nazwą George & G; płyta była popularna w Malezji, Singapurze, Tajwanie, Hongkongu, a w lutym 2007 roku w Japonii; płyta sprzedała się łącznie w 200 tysiącach egzemplarzy. Polska edycja albumu So Much To Say ukazała się we wrześniu 2007 roku.

Ponadto artysta mieszkał przez sześć lat w San Diego, przez rok w Nowym Jorku i pięć miesięcy w Los Angeles.

Dyskografia solowa

Jerzy Grunwald & En Face

  • 1973: En Face
  • 1975: Sennym świtem

George&G

  • 1981: Try (Grunwald & Hilton)
  • 1982: One More Day
  • 1988: Take Her Away
  • 2006: So Much To Say

Jerzy Grunwald

  • 1993: Gwiazdka z nieba
  • 1995: Jerzy Grunwald
  • 1998: Kolędy polskie
  • 1999: Przybieżeli do Betlejem

Single

  • 1973: To Much To Say / Just For You
  • 1976: Dogonić ciszę (w jęz. ang.)/Człowiek od lat (w jęz. ang.)
  • 1977: Everyday Loves Her / Maria och Consuela
  • 1980: Tennessee Mama / She Sold Kisses At The Country Fair (Grunwald & Hilton)
  • 1984: Here In Your Life / Because I Want You To Stay (Grunwald Ice Band)

Kompilacje

  • 1970: Na szkle malowane: Góry, chmury i doliny (J. Grunwald) / Nie zmogła go kula (J. Grunwald razem z Andrzejem Rybińskim i Partitą)
  • 1975: Zagrajcie nam wszystkie srebrne dzwony: Matulu, matuleńko / Borem, lasem, drogą (J. Grunwald - śpiew, gitara 12-strunowa i ork. PRiTV p/d S. Rachonia)
  • 2016: Na tych samych ulicach. Niepublikowane nagrania z lat 1971-1975

Bibliografia

  • Jan Kawecki, Wojciech Zajac: Encyklopedia Polskiej Muzyki Rockowej - Rock ‘n’ roll 1959-1973. Kraków: Rock Serwis, 1995. ISBN 83-85335-25-0.
  • Wolański R., Leksykon Polskiej Muzyki Rozrywkowej, Warszawa 1995, Agencja Wydawnicza MOREX, ​ISBN 83-86848-05-7​, tu hasło Grunwald Jerzy, s. 64.
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Grunwald

Reklama