Biografia Janusz Panasewicz ( ur. 1956-01-18 )

Janusz Panasewicz właśc. Jan Panasewicz (ur. 18 stycznia 1956 w Lipsku w województwie podlaskim) - polski wokalista rockowy, członek zespołu Lady Pank, autor tekstów.

Życiorys

Ukończył szkołę podstawową w Olecku, a w 1975 zdał maturę w III Liceum Ogólnokształcącym w Białymstoku, gdzie był również uczniem średniej szkoły muzycznej. Jeszcze w trakcie nauki w liceum, w 1973, zajął VI miejsce na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze. Po maturze Janusz podjął pracę w Regionalnym Ośrodku Kultury "Mazury Garbate" w Olecku. W 1979 nawiązał współpracę z zespołem Ogród Wyobraźni.

Słońcem opętani - Projekt: Waciak

Słońcem opętani - 74321782782 (CDs / 2000)
Projekt: Waciak

Następnie, podczas odbywania służby wojskowej, śpiewał w zespole wojskowym Desant. Po okresie protestów i odmowy śpiewania na festiwalu został karnie przeniesiony do jednostki wojskowej czołgowej w Sanoku[potrzebny przypis]. Podczas trwania służby, dzięki Andrzejowi Mogielnickiemu (z którego przyszłą żoną śpiewał w zespole Desant), trafił do zespołu Lady Pank (1982), którego wokalistą pozostaje do dnia dzisiejszego. Wcześniej wokalistą Lady Pank był Jan Borysewicz.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Jest również autorem tekstów piosenek na kilku płytach Lady Pank, w tym słów do takich utworów, jak: "Młode orły", "Nie chcę litości", "Na granicy", "Znowu pada deszcz", "Słońcem opętani", "Heroina" czy "Do Moniki L." - kompozycji stanowiącej ilustrację muzyczną do filmu Ajlawju w reżyserii Marka Koterskiego.

Poza Lady Pank występował i nagrywał m.in. z: Krystyną Prońko ("Firma "Ja i Ty""), Piotrem Zanderem ("Brzydkie dzieci", "Neapolitano"), Robertem Gawlińskim ("Choćby nie wiem co") i Perfectem (koncertowe "Niewiele ci mogę dać").

Do Moniki L. - Projekt: joanna.piasecka@vanart.com.pl

Do Moniki L. - 74321683162 (CDs / 1999)
Projekt: joanna.piasecka@vanart.com.pl

W 1980 ożenił się z Bogusławą Ossowską. Obecnie jest z nią rozwiedziony, mają syna Wojciecha (ur. 1980). Wraz z Ewą Smolarczyk ma dwóch synów bliźniaków - Brunona i Juliusza (ur. październik 2007).

16 lipca 2008 na antenie RMF FM miała miejsce premiera pierwszego singla Panasewicza - "Po co słowa". 19 września 2008 miała miejsce premiera pierwszej solowej płyty artysty: Panasewicz.

27 marca 2009 otrzymał tytuł "zasłużony dla miasta Olecka". W 2011 Panasewicz wziął udział w nagraniu utworu "Mazurski cud", powstałego w ramach akcji "Mazury Cud Natury", promującego region Mazur. Autor kompozycji, Krzysztof "Dżawor" Jaworski, znany z występów w grupie Harlem, zaprosił do nagrań także innych artystów związanych z regionem, w tym: Krzysztofa Daukszewicza, Ryszarda Rynkowskiego, Piotra "Petera" Wiwczarka z Vader oraz Pawła "Draka" Grzegorczyka z zespołu Hunter.

Stacja Warszawa - Koncepcja: Andrzej Ludew, Jan Ożga<br />
Foto i projekt: Beata Wróblewska

Stacja Warszawa - BMGLOC0112 (CDs / 2004)
Koncepcja: Andrzej Ludew, Jan Ożga
Foto i projekt: Beata Wróblewska

3 marca 2012 wziął udział w drugiej edycji programu Bitwa na głosy. Zajął 4. miejsce, odpadając w 7. odcinku.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

25 marca 2014 wydał drugi solowy album pt. Fotografie.

W 2017 został jurorem piątej edycji programu Idol.

Filmografia

  • 1984 - To tylko Rock (reż. Paweł Karpiński)
  • 1988 - Oszołomienie (reż. Jerzy Sztwiertnia) w roli piosenkarza
  • 1998 - Nic (reż. Dorota Kędzierzawska) w roli Antoniego
  • 2003 - Segment 76 (reż Oskar Kaszyński) w roli barmana
  • 2008 - 39 i pół - serial; gościnnie sprzedawca w sklepie muzycznym, Blitza
  • 2010 - Licencja na wychowanie
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Panasewicz

Reklama