Biografia Jan Wróblewski "Ptaszyn" ( ur. 1936-03-27 )

Jan "Ptaszyn" Wróblewski (ur. 27 marca 1936 w Kaliszu) - polski muzyk jazzowy, kompozytor, aranżer i dyrygent, dziennikarz i krytyk muzyczny.

Zróbmy to razem - Foto: S.W.O. Reszkiewicz<br />
Projekt: L.T. Karczewski

Zróbmy to razem - SX 2843 (LP / 1990)
Foto: S.W.O. Reszkiewicz
Projekt: L.T. Karczewski

Gra na saksofonie tenorowym i barytonowym. Założył kilka zespołów i angażował się w wiele projektów muzycznych. Od 1970 prowadzi w Programie III Polskiego Radia autorskie programy jazzowe, m.in. Trzy kwadranse jazzu. Jest członkiem Akademii Muzycznej Trójki. Uważany za jednego z największych popularyzatorów muzyki jazzowej w Polsce. Poza tym komponował również muzykę filmową (Pan Anatol szuka miliona, Niech żyje miłość) oraz popularne piosenki, wykonywane m.in. przez Ewę Bem, Łucję Prus, Marylę Rodowicz i Andrzeja Zauchę. Tworzył również koncerty symfoniczne. Nagrał kilkanaście albumów autorskich, brał udział w nagraniu kilkudziesięciu innych płyt.

Życiorys

Jan Wróblewski pochodzi z rodziny adwokackiej. Edukację podstawową odebrał w Szkole Podstawowej nr 4 im. Elizy Orzeszkowej. W 1952 ukończył I Liceum Ogólnokształcące im. Adama Asnyka w Kaliszu. Równolegle do nauki w liceum kształcił się w Podstawowej Szkole Muzycznej w Kaliszu, gdzie uczył się gry na fortepianie, klarnecie i trąbce. W tym czasie grał w kaliskim zespole jazzu tradycyjnego.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Studiował na wydziale Mechanizacji Rolnictwa Politechniki Poznańskiej, a następnie w Państwowej Wyższej Szkole Muzycznej w Krakowie. Podczas studiów w Poznaniu założył własny zespół, współpracował też z Kwintetem Jerzego Miliana. W 1956 roku zaproszono go do formacji Krzysztofa Trzcińskiego. W Sekstecie Komedy grał na saksofonie barytonowym. Występ z tą grupą był dla niego profesjonalnym debiutem; zagrali na koncercie podczas otwarcia poznańskiego ośrodka Telewizji Polskiej, a następnie (1956-57) na festiwalach jazzowych w Sopocie.

Za punkt przełomowy w karierze Jana Wróblewskiego uważa się przesłuchanie przeprowadzone latem 1958 przez George Weina (amerykańskiego promotora jazzu), w wyniku którego został on zaangażowany do orkiestry International Newport Band i jako pierwszy polski jazzman oraz jedyny z krajów zza tzw. żelaznej kurtyny wystąpił na festiwalu jazzowym w Newport (USA). Występ tej grupy został zarejestrowany w filmie Jazz on Summer's Day.

Sing Sing - Foto: R. Pajchel<br />
Projekt: M. Mroszkacz

Sing Sing - SX 1422 (LP / 1976)
Foto: R. Pajchel
Projekt: M. Mroszkacz

Po tym koncercie występował w wielu miastach Stanów Zjednoczonych, a następnie w Europie, Indiach, Afryce i Azji. W latach 1968-78 kierował Studiem Jazzowym Polskiego Radia. Współpraca z Willisem Conoverem (popularyzatorem Jazzu w Radio Music USA) zaowocowała powstaniem audycji 3 kwadranse jazzu, którą prowadzi nieprzerwanie od 1970 roku.

Założył sam lub też włączył się do licznych zespołów, z których ważniejsze to:

  • Jazz Believers (1958-1959)
  • Kwintet Andrzeja Kurylewicza (1960-1961)
  • Polish Jazz Quartet (1963-1966)
  • Mainstream (1973-1977)
  • SPPT Chałturnik (1970-77)
  • Extra Ball
  • Kwartet Ptaszyna Wróblewskiego (1978-1984)
  • Made In Poland (od 1993)

Komponował też muzykę filmową oraz dłuższe utwory:

  • Wariant Warszawski - koncert na orkiestrę
  • Maesteso cobinato - koncertu na saksofon barytonowy i orkiestrę symfoniczną
  • Czytanki na orkiestrę - suita

Realizował też programy telewizyjne (Jan Ptaszyn Wróblewski prezentuje). Lansował też młodych adeptów jazzu na wielu warsztatach muzycznych w kraju i za granicą.

Wyróżnienia i nagrody

  • Honorowy Obywatel Kalisza (1999) i Zamościa (2005);
  • 17 kwietnia 2007 został uhonorowany nagrodą Złotego Fryderyka za całokształt twórczości artystycznej;
  • 14 grudnia 2007 z rąk ministra kultury i dziedzictwa narodowego Bogdana Zdrojewskiego odebrał Złoty Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis";
  • Laureat Dorocznej Nagrody Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w dziedzinie muzyki (2012)
  • Paszport "Polityki" - Kreator Kultury za rok 2016.

Dyskografia (wybór)

  • 1956 Sextet Komedy: Festiwal Jazzowy Sopot
  • 1958 All Stars Swingtet
  • 1958 Jazz Believers
  • 1958 Newport International Youth Band
  • 1960 Quintet Ptaszyna Wróblewskiego
  • 1960 Jazz Jamboree ’60
  • 1961 Jazz Outsiders
  • 1961 Kwintet Jerzego Miliana + Jan Ptaszyn Wróblewski
  • 1961 Jazz Jamboree ’61
  • 1962 Ballet Etudes: The Music of Komeda
  • 1963 Kwintet Andrzeja Kurylewicza
  • 1965 Polish Jazz Quartet
  • 1965 Ptaszyn Wróblewski Quartet
  • 1965 Jazz Jamboree ’65
  • 1969 Studio Jazzowe Polskiego Radia
  • 1972 Sweet Beat
  • 1973 Mainstream
  • 1973 Sprzedawcy glonów
  • 1975 SPPT Chałturnik i Andrzej Rosiewicz
  • 1976 Skleroptak
  • 1977 Mainstream
  • 1977 Kisa Magnusson & Mainstream
  • 1978 Jam Session w Akwarium 1
  • 1980 Z lotu Ptaka
  • 1983 New Presentation
  • 1989 Jan Ptaszyn Wróblewski: Polish Jazz
  • 1993 Czwartet - Live In Hades
  • 1995 Made in Poland
  • 1998 Henryk Wars Songs
  • 2005 Real Jazz
  • 2007 Supercalifragilistic
  • 2014 Moi pierwsi mistrzowie - Komeda/Trzaskowski/Kurylewicz (Boogie Production)

Filmografia

  • "Komeda, Komeda..." (2012, film dokumentalny, reżyseria: Natasza Ziółkowska-Kurczuk)
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Wr%C3%B3blewski_(muzyk)

Reklama