Biografia Jacek Łągwa ( ur. 1969-10-11 )

Jacek Andrzej Łągwa (ur. 11 października 1969 w Łodzi) - polski kompozytor, multiinstrumentalista, muzyk, producent muzyczny, aranżer, aktor i wokalista muzyki pop, znany z występów w zespole Ich Troje.

Życiorys

Wczesne lata

Jego rodzicami są aktorzy: Andrzej Łągwa i Janina Borońska-Łągwa. Ukończył klasę śpiewu w średniej szkole muzycznej w Łodzi.

Kariera

Ma kilka epizodów filmowych w swej karierze. Wcześniej występował też w zespołach Tamerlane i Varius Manx. W zespole Ich Troje jest kompozytorem i aranżerem, a także autorem tekstów niektórych utworów.

W 2009 wydał pierwszy solowy album studyjny zatytułowany Rozdział drugi.

Od 2014 jest prezenterem w łódzkim Radiu Parada, w porannym paśmie, "Wstawaj, nie udawaj", od godziny 6:00.

Życie prywatne

W 2007 roku rozwiódł się z żoną Dorotą, z którą ma dwie córki: Marię (ur. 27 czerwca 2001) i Aleksandrę (ur. 24 maja 2004). Obecnie jest w związku z Karoliną Raj.

Filmografia

  • 1978: Pogrzeb świerszcza, jako Zbyszek, (reżyseria: Wojciech Fiwek)
  • 2003: Gwiazdor, jako on sam, (reżyseria: Sylwester Latkowski)
  • 2005: Lawstorant, jako piosenkarz w restauracji, (muzyka, reżyseria: Mikołaj Haremski)
  • 2006: In the Name of, (muzyka, reżyseria: Beata Hughes)

Teatr Telewizji

  • 1980: Niezwykłe przygody Pana Kleksa, jako Adaś Niezgódka, (reżyseria: Laco Adamík)
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_%C5%81%C4%85gwa

Reklama