Biografia Jacek Jędrzejak "Dżej Dżej" ( ur. 1963-08-22 )

Jacek "Dżej Dżej" Jędrzejak (ur. 22 sierpnia 1963 w Ostrowie Wielkopolskim) - polski basista, wokalista, autor tekstów i kompozytor, członek zespołów Big Cyc i Czarno-Czarni, wcześniej Rokosz. Twórca takich przebojów, jak "Makumba", "Nogi", "Berlin Zachodni", czy piosenki "Nie choruj", będącej motywem przewodnim serialu Daleko od noszy. Pojawia się w czołówce sitcomu Świat według Kiepskich, śpiewając piosenkę tytułową. Jest autorem piosenki "Słoiki" będącej motywem przewodnim serialu paradokumentalnego pod tym samym tytułem.

Najlepsze piosenki - Foto i projekt: Piotr Lis

Najlepsze piosenki - CDMTJ 11484 (2CD / 2014)
Foto i projekt: Piotr Lis

Ze swymi zespołami nagrał 30 płyt.

Życiorys

Absolwent filologii polskiej Uniwersytetu Łódzkiego (magisterium 1989).

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Debiutował jako basista zespołu Rokosz w 1984 roku. Jako muzyk Rokosza występuje w filmie Fala - Jarocin '85. W 1988 roku, wraz z byłymi członkami Rokosza, Jarosławem Lisem, Romanem Lechowiczem oraz Krzysztofem Skibą założył grupę Big Cyc. W 1996 roku współtworzył zespół Czarno-czarni.

Pod koniec lat 80. ubiegłego wieku uczestnik happeningów Pomarańczowej Alternatywy w Łodzi. Na początku lat 90. współpracował z programami telewizyjnymi "Lalamido" i "Rock-noc" (TVP2). W tym okresie był zaangażowany także w organizację tras koncertowych alternatywnych zespołów z Zachodniej Europy, m.in. Memento Mori, Immaculate Morals, Perestroika, Ear Damage, Toy Factory, Manicomics.

Szambo i perfumeria - Foto: Piotr Lis (BOBIG / www.bobig.digart.pl)<br />
Projekt: Huber Skoczek / www.spoks.com

Szambo i perfumeria - 88697281782 (CD / 2008)
Foto: Piotr Lis (BOBIG / www.bobig.digart.pl)
Projekt: Huber Skoczek / www.spoks.com

Zagrał ok. 3000 koncertów, w tym m.in. na Przystanku Woodstock, Festiwalu Muzyków Rockowych w Jarocinie, Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu, Sopot Festivalu czy Festiwalu TOPtrendy. Ze swoimi zespołami występował w USA, Kanadzie, Anglii, Szkocji, Irlandii, Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Belgii, Holandii, Finlandii, Szwecji i Słowacji.

Był jurorem m.in. na Festiwalu Muzyków Rockowych w Jarocinie, Festiwalu "Rock Time" w Opolu czy Międzyuczelnianym Przeglądzie Kabaretów "Klamka" w Krakowie.

Jest twórcą muzyki do spektaklu teatralnego "Telerodzina", autorstwa Małgorzaty Kamińskiej-Sobczyk, wystawionego w 2006 roku przez słupski teatr "Tęcza" oraz współtwórcą piosenek do widowiska "Siedem jest bestii moich, czyli cyrk metafizyczny Wiesława Dymnego", zrealizowanego w 1998 roku przez Stary Teatr z Krakowa i TVP. W 2017 r. napisał muzykę, w tym piosenkę tytułową, do filmu Piotrowsky w reż. Marcina Biegańskiego, w którym również wystąpił.

Nie unikaj mnie - Projekt: Iwar Romanek

Nie unikaj mnie - bez numeru (CDs / 2000)
Projekt: Iwar Romanek

Gościnnie współpracował z zespołami: Piersi, Kobranocka, Roan, Memento Mori. Nagrywał piosenki w duetach z: Maciejem Maleńczukiem ("Teczka"), Pawłem Kukizem ("Lecę w dół"), K.A.S.Ą. ("Homotubisie"), Jerzym Połomskim ("Bo z dziewczynami"), Olkiem Klepaczem ("Ballada o ścierwojadach"), Marylą Rodowicz ("Mam to w nosie" i "Łazik z Tormesu cz.1"), Izabelą Skrybant ("Zostaniesz ze mną").

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Bohater filmu dokumentalnego "Rokędrolowiec" w reż. W. Frąckowiaka oraz produkcji telewizyjnych "Big Cyc na poważnie" (TVP2, 1993), "Ostry dyżur" (TVP2, 1996), "X lecie Big Cyca" (TVP2, 1998), "Prywatka u Czarno Czarnych" (TVP2, 1999), "Przed Wami Big Cyc" (TVP2, 2005).

Wszyscy święci - Foto: K. Maleszka, J. Grabarek, Oga Łopatka, Corel<br />
Projekt: Piotr Łopatka

Wszyscy święci - STCD 02-99 (CD / 1999)
Foto: K. Maleszka, J. Grabarek, Oga Łopatka, Corel
Projekt: Piotr Łopatka

Działalność pozamuzyczna

Publikował w Gazecie Wyborczej, przez wiele lat prowadził audycję radiową "Radio Big Cyc".

Od 1998 roku zaangażowany w działalność antyrasistowską, a jego utwór znalazł się na pierwszej składance "Muzyka przeciwko rasizmowi", firmowanej przez Stowarzyszenie "Nigdy Więcej". W 2013 wspólnie z aktorem Robertem Zawadzkim zorganizował akcję charytatywną "Artyści poszkodowanym w wybuchu gazu w Jankowie Przygodzkim", podczas której gwiazdy muzyki, filmu i sportu wspierały ofiary eksplozji gazociągu niedaleko Ostrowa Wielkopolskiego.

Alice, musisz przestać palić! - Projekt: Paulus

Alice, musisz przestać palić! - bez numeru (CDs / 2006)
Projekt: Paulus

W listopadzie 2013 r. nakładem wydawnictwa Bellona ukazała się książka Jacka Jędrzejaka Kontrabas i bumerang, będąca relacją z wyprawy do Australii, Nowej Zelandii, Malezji i Singapuru. W styczniu 2016 r. oficyna Zysk i S-ka wydała drugą książkę Jacka Jędrzejaka, Z gitarą przez Antyle, dziennik z podróży po Antylach.

Filmografia

  • Broń chemiczna (1991)
  • O dwóch takich, co nic nie ukradli (1999)
  • Świat według Kiepskich (1999-2013, w czołówce + piosenka)
  • O czym szumią kierpce (2000, w czołówce + piosenka)
  • Daleko od noszy (2003-2007, w czołówce + piosenka)
  • Piotrowsky (2017, jako on sam)

Wydane książki

  • Kontrabas i bumerang, Bellona, 2013,
  • Z gitarą przez Antyle, Zysk i S-ka, 2016.
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_J%C4%99drzejak

Reklama