Biografia Izabela Trojanowska ( ur. 1955-04-22 )

Izabela Ludwika Trojanowska z domu Schütz (ur. 22 kwietnia 1955 w Olsztynie) - polska piosenkarka wykonująca muzykę z pogranicza nowej fali, popu i rocka, a także aktorka.

Życiorys

Edukacja

W latach 1974-1978 studiowała w Studium Wokalno-Aktorskim przy Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni.

Izabela Trojanowska - Foto: Marek Trojanowski<br />
Projekt: Rosław Szaybo

Izabela Trojanowska - ZCD 001 (CD / 1991)
Foto: Marek Trojanowski
Projekt: Rosław Szaybo

Kariera

Pierwszy sukces, pod panieńskim nazwiskiem Schütz, odniosła na Festiwalu Pieśni Sakralnej Sacrosong w Chorzowie w 1971 jako chórzystka, wygrywając nagrodę im. Maksymiliana Kolbego, którą wręczył jej kardynał Karol Wojtyła. W 1972 za piosenkę "Modry len" zdobyła nagrodę Związku Kompozytorów w Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze. W tym samym roku została laureatką nagrody za debiut na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu z piosenką "O czym marzą zakochani". Zagrała w sztukach Poemat pedagogiczny oraz Fontanna z Neptunem w Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni.

Chcę inaczej - Foto: Tomasz Lebiedziewicz, Marek Trojanowski<br />
Projekt: Wojciech Jodłowski, Jurek Górecki

Chcę inaczej - CD 024 (CD / 1996)
Foto: Tomasz Lebiedziewicz, Marek Trojanowski
Projekt: Wojciech Jodłowski, Jurek Górecki

W 1979 wznowiła karierę muzyczną, występując gościnnie w różnych audycjach telewizyjnych: Komu jak komu, Liczy się tylko czas Ryszarda Poznakowskiego (Studio Gama), a także Zimowa dziewczyna (spektakl "Niemoralność Pani Dulskiej") oraz Pokochaj mnie (program "Skansen" studia Gama).

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

W marcu 1980 nawiązała współpracę z Budką Suflera. Lider zespołu, Romuald Lipko, zaczął komponować dla niej piosenki (do tekstów Andrzeja Mogielnickiego), które stały się przebojami. Pierwszą piosenkę, "Tyle samo prawd ile kłamstw", zaprezentowano w programie Fonogama, gdzie Trojanowska otrzymała nagrodę publiczności. Tym samym utworem zdobyła pierwsze miejsce w Radiowym Studio Gama. Na 18. Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej artystka wykonała utwór "Tyle samo prawd ile kłamstw" oraz wylansowała kolejny przebój - "Wszystko czego dziś chcę". Za obie piosenki została uhonorowana nagrodą za interpretację. Dodatkowo otrzymała tytuł Miss Obiektywu, co uwiecznione zostało w jednej z kronik filmowych w segmencie Miss obiektywu. Oba utwory wydano na singlach oraz, wraz z utworami "Komu więcej, komu mniej" oraz "Tydzień łez", na pierwszej w historii polskiej fonografii dwupłytowej EP-ce. Kolejne utwory - "Jestem twoim grzechem", "Sobie na złość", "Nic za nic" i "Pytanie o siebie" - wydano na drugim minialbumie. Na Festiwalu Interwizji w Sopocie Trojanowska zdobyła drugie miejsce (jako reprezentantka Tonpressu w międzynarodowym konkursie wytwórni płytowych) za wykonanie utworu "Tyle samo prawd ile kłamstw". W listopadzie 1980 nagrała, wspólnie z Budką Suflera, recital telewizyjny zatytułowany Lunapark. W grudniu tego samego roku wystąpiła w programie Televariete w czeskiej telewizji, gdzie wykonała piosenkę "Sobie na złość".

W 1981 wystąpiła w telewizji Rostock (NRD). Wszystkie wydane dotąd osiem nagrań złożyło się na wydany w lutym 1981 debiutancki album studyjny artystki zatytułowany Iza. Płyta została zamówiona w rekordowym nakładzie blisko miliona egzemplarzy, jednak z przyczyn technicznych na rynek trafiło zaledwie 50 tys. egzemplarzy oraz kaseta magnetofonowa. Promujące ją single rozeszły się jednak w nakładzie ponad 300 tys. sztuk. Po zakończeniu współpracy z Budką Suflera po wspólnej trasie w lutym 1981, promującej wydanie ich wspólnego albumu, piosenkarka rozpoczęła współpracę z wrocławskim zespołem Stalowy Bagaż. Ich premierowy występ miał miejsce w maju tego roku na festiwalu Rock Arena w Poznaniu. W czerwcu Trojanowska wystąpiła z zespołem na 19. KFPP w Opolu, gdzie zaprezentowała utwory "Na bohaterów popyt już minął" oraz "Pieśń o cegle", które trafiły na ich wspólną EP-kę, która rozeszła się w ponad 100 tys. egzemplarzy. Drugą z piosenek wykonała ubrana w strój z ZMP-owskim czerwonym krawatem, co wywołało spore kontrowersje w mediach. Po występie zarząd krakowskiego oddziału ZSMP wystosował protest przeciwko rzekomemu sprofanowaniu symbolu tej organizacji przez artystkę.

Independence - Foto i projekt: Kimon Katafigiotis

Independence - 19207-2 (CD / 1992)
Foto i projekt: Kimon Katafigiotis

Od końca 1981 nagrywana była kolejna płyta studyjna Trojanowskiej zatytułowana Układy, która ukazała się w 1982. Zagrali na niej wykonawcy, tacy jak m.in.: Aleksander Mrożek, Jan Borysewicz, Wojciech Bruślik, Andrzej Dylewski i Janusz Grzywacz. Album prezentował bardziej rockowe brzmienie niż pierwsza płyta piosenkarki. Na płycie znalazły się kolejne przeboje w jej dorobku: "Karmazynowa noc", "Brylanty" oraz "Obce dni". W lipcu tego samego roku Trojanowska nagrała wspólnie z Tadeuszem Nalepą płytę zatytułowaną Pożegnalny cyrk, zawierającą utwory silnie krytykujące stan wojenny. Cenzura nie dopuściła do wydania albumu, który czekał na wydanie jedenaście lat. W tym okresie Trojanowska była z jednej strony atakowana przez "Solidarność" za pokazany w telewizji występ w Sali Kongresowej, a z drugiej strony szykanowana przez władzę za odmowę kolejnych występów. Wraz z mężem zdecydowała się na emigrację: przebywała w Holandii, USA, Wielkiej Brytanii, a w 1987 osiadła w Berlinie Zachodnim.

W 1991 wydała eponimiczny album studyjny Izabela Trojanowska, który zawierał wyłącznie utwory anglojęzyczne. Krążek przeznaczony był do sprzedaży na rynki zachodnie; trafił najpierw na rynek brytyjski, wydany nakładem niezależnej wytwórni Rondor Music. 25 sierpnia 1992 trafił na rynki amerykański i kanadyjski (pod tytułem Independence). Rok wcześniej wokalistka zaprezentowała ten materiał na festiwalu w Sopocie. Album przeszedł jednak bez echa, przynosząc jedynie umiarkowany hit "Independence Day". Od kwietnia do października 1994 Trojanowska śpiewała razem z Budką Suflera na ich jubileuszowej trasie koncertowej. W 1995 nawiązała współpracę artystyczną z Adamem Abramkiem i Pawłem Sotem, kompozytorami zespołu Bajm. Nagrała z nimi album studyjny zatytułowany Chcę inaczej, który w następnym roku odniósł umiarkowany sukces, przynosząc przeboje: "I stało się", "Więcej niż życie" oraz "Nareszcie czuję". Od czerwca 1997 gra rolę Moniki Ross-Nawrot w serialu Klan.

Do 2008 występowała na koncertach z zespołem w składzie: Krzysztof Bożek (gitara), Tomasz Dąbrowski (gitara), Filip Leszczyński (perkusja), Maciej Pyc (instrumenty klawiszowe), Piotr Żak (bas) i Bożena Zalewska (chórki). Od stycznia 2009 współpracuje z zespołem Mafia. W sierpniu tego samego roku wystąpiła z Budką Suflera w Sopocie, Nałęczowie oraz Katowicach z okazji ich 35-lecia. 8 października 2011 ukazał się jej nowy album studyjny zatytułowany Życia zawsze mało.

Układy - Foto i projekt: nie podano

Układy - MTJCD 10156 (CD / 2000)
Foto i projekt: nie podano

18 listopada 2016 ukazała się jej kolejna płyta studyjna zatytułowana Na skos. Album zadebiutował na 49. miejscu polskiej listy przebojów - OLiS. W 2017 była nominowana do zdobycia statuetki Gwiazda Plejady w kategorii "Metamorfoza roku" podczas Wielkiej Gali Gwiazd Plejady.

Życia zawsze mało -

Życia zawsze mało - 100968 (CD / 2011)

Życie prywatne

W 2013 rozwiodła się z Markiem Trojanowskim. Ma córkę Roxanę (ur. 12 czerwca 1991).

Filmografia

  • 1979: Strachy jako Teresa Sikorzanka
  • 1980: Kariera Nikodema Dyzmy jako Kasia, córka Kunickiego (odc. 2 i 4)
  • 1981: 07 zgłoś się jako Joanna Borewicz, była żona porucznika (odc. 12)
  • 1982: Blisko, coraz bliżej jako Hildegarda Belsche, córka majora (odc. 7 i 9)
  • 1982: Sto jedenasty jako (2 role: Olga Komarowska; Vera Komarowska)
  • 1983: Szkoda twoich łez jako Teresa Sikorzanka
  • od 1997: Klan jako Monika Ross-Nawrot, córka Marii i Władysława Lubiczów
  • 2010: Fenomen jako garderobiana Hania
  • 2018: Juliusz jako gwiazda na pogrzebie ojca Juliusza

Wykonanie piosenek

  • 1982: Punkty za pochodzenie - "Jak Tobie płynie czas"
  • 2001: Titanic (tyt. oryg. Titanic - mille e una storia)

Bibliografia

  • Izabela Trojanowska w bazie filmpolski.pl
  • Izabela Trojanowska w bazie Archiwum Polskiego Rocka
  • Leszek Gnoiński, Jan Skaradziński: Encyklopedia Polskiego Rocka. Warszawa: Świat Książki, 1997, s. 423. ISBN 83-7129-570-7.
  • Izabela Trojanowska - aktorka i piosenkarka (pol.).
  • IzaTrojanowska.ovh.org - Nieoficjalna strona artystki (pol.).
  • Izabela Trojanowska in #1 Polish CD Store-Skok (pol.).
  • Izabela Trojanowska (pol.). Filmweb.
  • Izabela Trojanowska w bazie e-teatr.pl
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Izabela_Trojanowska

Reklama