Biografia Dariusz Basiński ( ur. 1967-05-05 )

Dariusz Basiński (ur. 5 maja 1967 w Katowicach) - polski aktor filmowy i teatralny. Współtwórca Mumio. Współzałożyciel Teatru GuGalander - działał w nim w latach 1986-1995. W latach 1995-2000 współtworzył Teatr Epty-a. Jest mężem Jadwigi Basińskiej, również współtwórczyni Mumio. Mieszka w Tychach.

Filmografia

Role filmowe

  • 2010: Cudowne lato - właściciel
  • 2005: Metanoia - przewodnik
  • 2005: Barbórka - pijany Mikołaj
  • 2006: Hi Way - Pablo
  • 2007: Latarnik - latarnik
  • 2007: Raj za daleko - sprzedawca na stacji benzynowej
  • 2010: Podróż na wschód - zawiadowca

Teatr

  • 1987 - 1996: role w spektaklach teatru Gugalander, m.in. Ubu w Królu Ubu Jarry'ego, Orestes w Elektrze Eurypidesa", Doktor w Woyzecku Buchnera, Falstaff w Falstaff i inni na podstawie Henryka IVHenryka V Williama Szekspira.
  • od 1996 w Teatrze Epty-a (później Mumio) - spektakle: Kabaret Mumio, Lutownica ale nie pistoletowa tylko taka kolba.

Teatr TV

  • 1999: Nóż w głowie Dino Baggio - rzecznik
  • 1999: A jednak Olimpiada w Zakopanem! - Pompowy, Tłumacz

Muzyka

  • 2006 - Hi Way, współautor (wraz z Jarosławem Januszewiczem) muzyki do filmu Hi Way Jacka Borusinskiego, wykonawca partii instrumentalnych (wraz z Jarosławem Januszewiczem) i wokalnych (wraz z Jadwigą Basińską. Soundtrack z filmu ukazał się na płycie CD nakładem EMI Polska.
  • 2011 - Asi Mina - Wybiegły, głos i słowa w poszczególnych ścieżkach.

Literatura

  • 2008: Motor kupił Duszan - książka wydana nakładem wydawnictwa "Znak", Nagroda za debiut roku Silesius 2009

Najważniejsze nagrody

  • 1999: II miejsce dla "Mumio" w konkursie interpretacji piosenki oraz Nagroda ZASPu za najlepszą interpretację piosenki na XX Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu.
  • 2001: Nagroda im. Leona Schillera dla "Mumio".
  • 2005: Wiktory w kategoriach Piosenkarz lub artysta estrady oraz Największe odkrycie telewizyjne wraz z Jadwigą Basińską i Jackiem Borusińskim.
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Dariusz_Basi%C5%84ski

Reklama