Biografia Christian McBride ( ur. 1972-05-31 )

Christian McBride (ur. 31 maja 1972 w Filadelfii) - amerykański kontrabasista jazzowy.

ID - Foto: Marcin Kydryński<br />
Projekt: Kasia Mrożewska kasiam@vanart.com.pl

ID - 173 484-2 (CD / 2007)
Foto: Marcin Kydryński
Projekt: Kasia Mrożewska kasiam@vanart.com.pl

Współpracował z wieloma sławami jazzu takimi jak Joe Henderson, Freddie Hubbard, Herbie Hancock, Pat Metheny, Roy Haynes Ray Brown, John Clayton, Chick Corea czy Diana Krall, a także z muzykami pop i klasycznymi, m.in. Carly Simon, Sting, James Brown i Kathleen Battle. Zagrał również na płycie Anny Marii Jopek ID.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Zazwyczaj gra na kontrabasie, ale czasami używa elektrycznej gitary basowej.

Wybrana dyskografia

Płyty autorskie

  • 1995 "Gettin' To It" (Verve Records)
  • 1996 "Number Two Express" (Verve Records)
  • 1998 "A Family Affair" (Verve Records)
  • 2000 "Sci-Fi" (Verve Records)
  • 2001 "The Philadelphia Experiment" (Ropeadope Records)
  • 2003 "Vertical Vision" (Warner Bros. Records)
  • 2006 "Live at Tonic" (Ropeadope Records)
  • 2009 "Kind of Brown" (Mack Avenue Records)
  • 2011 "The Good Feeling" (Mack Avenue Records)
  • 2011 "Conversations With Christian" (Mack Avenue Records)
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Christian_McBride

Reklama