Biografia Branford Marsalis ( ur. 1960-08-26 )

Branford Marsalis (ur. 26 sierpnia 1960 w Breaux Bridge w stanie Luizjana) - amerykański saksofonista i kompozytor jazzowy. Laureat NEA Jazz Masters Award w 2011.

ID - Foto: Marcin Kydryński<br />
Projekt: Kasia Mrożewska kasiam@vanart.com.pl

ID - 173 484-2 (CD / 2007)
Foto: Marcin Kydryński
Projekt: Kasia Mrożewska kasiam@vanart.com.pl

Branford jest najstarszym z sześciu braci Marsalisów, z których każdy jest muzykiem jazzowym, podobnie jak ojciec, Ellis Marsalis. Muzyczną karierę rozpoczął na początku lat 80., grając z zespołami Arta Blakey'ego (The Jazz Messengers) i Clarka Terry'ego. Od 1982 do 1985 grał w zespole swojego brata Wyntona, potem jako członek zespołu akompaniującego Stingowi. Uczestniczył również w trasach koncertowych Milesa Davisa. W 1986 założył własną grupę. Po 1995 eksperymentował z projektem Buckshot LeFonque, usiłując połączyć jazz z R&B, hip-hopem i rockiem.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Jest współtwórcą muzyki do filmów Spike'a Lee: Mo' Better BluesDo the Right Thing - kompozycje do nich tworzył wspólnie z Terence'em Blanchardem i Billem Lee - ojcem reżysera.

W 2007 zagrał gościnnie na albumie ID Anny Marii Jopek. Kilkakrotnie występował w Polsce.

Wybrana dyskografia

Jako lider

  • 1984 Scenes In The City
  • 1986 Romances for Saxophone
  • 1986 Royal Garden Blues
  • 1987 Renaissance
  • 1988 Random Abstract
  • 1989 Trio Jeepy
  • 1989 Do the Right Thing
  • 1990 Mo' Better Blues (ścieżka dźwiękowa filmu)
  • 1990 Crazy People Music
  • 1991 The Beautyful Ones Are Not Yet Born
  • 1992 I Heard You Twice The First Time (Grammy)
  • 1993 Bloomington
  • 1994 Buckshot LeFonque
  • 1997 Music Evolution
  • 1996 Loved Ones
  • 1996 The Dark Keys
  • 1999 Requiem
  • 2001 Creation
  • 2000 Contemporary Jazz (Grammy)
  • 2002 Footsteps of our Fathers
  • 2003 Romare Bearden Revealed
  • 2004 Eternal
  • 2004 Love Supreme (CD i DVD)
  • 2006 Braggtown
  • 2009 Metamorphosen
  • 2011 Branford Marsalis • Joey Calderazzo - Songs of Mirth and Melancholy

Jako sideman

  • 2009 Your Songs - Harry Connick Jr.
  • 2007 ID - Anna Maria Jopek (utwory: Zrób, co możeszNiepojęte i ulotne)
  • 2007 Marsalis Music Honors Series • Bob French - Bob French
  • 2006 Intersections (1985-2005) - Bruce Hornsby
  • 2005 Occasion • Connick on Piano, Volume 2 - Harry Connick Jr.
  • 2003 The Marsalis Family • A Jazz Celebration
  • 2003 Little Worlds - Béla Fleck and the Flecktones
  • 1999 Brand New Day - Sting
  • 1996 Mercury Falling - Sting
  • 1996 Live Art - Béla Fleck and the Flecktones
  • 1995 Joe Cool's Blues - Ellis & Wynton Marsalis (utwór: "Little Birdie)
  • 1995 Hot House - Bruce Hornsby
  • 1995 Tales from the Acoustic Planet - Béla Fleck
  • 1994 With the Tenors of Our Time - Roy Hargrove (utwór: Valse Hot)
  • 1994 Rob Wasserman • Trios (utwór: White-Wheeled Limousine)
  • 1994 JLW - Joe Louis Walker (utwór: Inner City Man)
  • 1993 Jazzmatazz, Vol. 1 - Guru (utwór: Transit Ride)
  • 1993 Harbor Lights - Bruce Hornsby
  • 1993 Three Flew Over the Cuckoo's Nest - Béla Fleck and the Flecktones
  • 1992 Pontius Pilate's Decision - Delfeayo Marsalis
  • 1991 Karma - Robin Eubanks (utwory: The YearningRemember When)
  • 1990 The Soul Cages - Sting
  • 1990 Live It Up - Crosby, Stills and Nash (utwory: Yours and MineArrows)
  • 1990 You Won't Forget Me - Shirley Horn (utwór: It Had to be You)
  • 1990 Without a Net - Grateful Dead (utwór: Eyes of the World)
  • 1990 We Are In Love - Harry Connick Jr.
  • 1987 ...Nothing Like the Sun - Sting
  • 1986 Bring on the Night - Sting
  • 1986 Break Every Rule - Tina Turner (utwór: Paradise Is Here)
  • 1985 The Dream of the Blue Turtles - Sting
  • 1985 Opening Night - Kevin Eubanks
  • 1985 Black Codes (From the Underground) - Wynton Marsalis
  • 1984 Hot House Flowers - Wynton Marsalis
  • 1983 Think of One - Wynton Marsalis
  • 1982 Wynton Marsalis - Wynton Marsalis
  • 1982 Keystone 3 - Art Blakey & The Jazz Messengers
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Branford_Marsalis

Reklama