Biografia Bizony

Bizony - polska grupa instrumentalna. Wykonywała muzykę jazzową oraz bigbitową.

Powstanie i skład zespołu

Grupa Bizony powstała w 1968 roku. W jej skład weszli muzycy zespołu Tajfuny oraz Zbigniew Bizoń (założyciel) i inni muzycy jazzowi.

Annabelle - Foto: L. Dzikowski, M. Karewicz<br />
Projekt: St. Żakowski

Annabelle - SP-290 (SP / 1969)
Foto: L. Dzikowski, M. Karewicz
Projekt: St. Żakowski

Skład zespołu wyglądał następująco:

  • Zbigniew Bizoń - saksofon tenorowy, organy, kierownik muzyczny zespołu,
  • Krzysztof Bańkowski - gitara basowa,
  • Wiesław Eyssymont - trąbka,
  • Bohdan Kendelewicz - gitara,
  • Janusz Mieszek - puzon,
  • Jerzy Tumidajski - perkusja.

Z zespołem współpracowali też tacy muzycy, jak:

  • Jerzy Cybula - ostatni perkusista zespołu,
  • Andrzej Dorawa - puzon,
  • Ryszard Gromek - perkusja, który zastąpił J. Tumidajskiego,
  • Marta Martelińska - wokal,
  • Paweł Manfred Niezgoda - trąbka,
  • Sergiusz Perkowski - perkusja, następca R. Gromka,
  • Janusz Stefański - perkusja (gościnnie),

oraz grupa wokalna Alibabki.

Działalność zespołu

Zespół rozpoczął działalność jako grupa towarzysząca Stanisławowi Guzkowi, czyli Stanowi Borysowi. Zadebiutował w marcu 1968 roku w konkursie Telewizyjna Giełda Piosenki. Otrzymał tam I nagrodę za utwór Lepiej późno niż wcale. Później - mimo krótkiego czasu działalności - z powodzeniem brał udział w licznych festiwalach i konkursach, otrzymał wiele nagród (patrz niżej). Brał także udział w wielu imprezach muzycznych w kraju (m.in. w Warszawie, Gdańsku, na Międzynarodowym Festiwalu Piosenki Sopot '68, w Poznaniu) oraz za granicą (m.in. w Austrii, Czechosłowacji, NRD, RFN, ZSRR). Często występował w telewizji. Był to jednak szczyt osiągnięć zespołu, podobnych nie udało mu się już uzyskać.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Z wokalistką jazzową Marianną Wróblewską wystąpił na Międzynarodowym Festiwalu Muzyki Jazzowej Jazz Jamboree w Warszawie (w r. 1969).

W 1969 r. z zespołem występował australijski muzyk folkowy (Aborygen) Dempsey Knight, odbywający tournee po Polsce, wraz z Bizonami nagrał też dwa utwory tworząc singiel.

Gwiazdy polskiego big beatu - Foto: Marek Karewicz, Jerzy Płoński<br />
Projekt: Artur Wieicki

Gwiazdy polskiego big beatu - PNCD 1468 (CD / 2013)
Foto: Marek Karewicz, Jerzy Płoński
Projekt: Artur Wieicki

W 1970 roku z zespołem przestał współpracować Stan Borys, rozpoczynając karierę solową. Grupa nawiązała współpracę ze Zdzisławą Sośnicką. Towarzyszyła jej jednak zaledwie kilka miesięcy.

Latem 1970 roku zespół został rozwiązany.

To ziemia - Foto: M. Karewicz<br />
Projekt: B. Zelek

To ziemia - XL 0529 (LP / 1969)
Foto: M. Karewicz
Projekt: B. Zelek

Nagrody

  • marzec 1968 - I nagroda w Telewizyjnej Giełdzie Piosenki za Lepiej późno niż wcale
  • 1968 - Srebrny Kormoran na Przeglądzie Zespołów Estradowych w Olsztynie za program Inter Musica Show
  • 1968 - wyróżnienie dla Stana Borysa za interpretację piosenki na festiwalu jw.
  • 1968 - wyróżnienie dla Zbigniewa Bizonia opracowanie muzyczne na festiwalu jw.
  • 1968 - Nagroda Jury dla Stana Borysa na Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu za interpretację piosenki To ziemia
  • 1968 - Brązowa Kotwica na I Festiwalu Zespołów Młodzieżowych w Sopocie.

Dyskografia

Solo

  • 1969: Stan Borys, Bizony (SP, Pronit SP-237)
  • 1970: Bizony (Pocztówka, Ruch R--0161)

Składanki

  • 1970: Stan Borys (SP, Muza SP-353)
  • 1991: Stan Borys: The best of Stan Borys (LP, Muza SX-3029)
  • 1992: Złote lata polskiego beatu 1969 vol. 1 (LP, Muza SX-3068)
  • 1992: Złote lata polskiego beatu 1969 vol. 2 (LP, Muza SX-3069)
  • 1992: Złote lata polskiego beatu 1968 vol. 2 (LP, Muza SX-3054)

Zespół sesyjny

  • 1969: Stan Borys: To ziemia (LP, Pronit XL-0529)
  • 1969: Dempsey Knight (SP, Muza SP-290)
  • 1970: Przeboje non stop (LP, Muza SXL-0624)
  • 1970: Premiery - Opole '70 (LP, Muza SXL-0633)
  • 1970: Halina Frąckowiak / Stan Borys (SP, Muza SP-303)
  • 1970: Telewizyjna giełda piosenki (9) (EP, Muza N-0599)
  • 1992: Złote lata polskiego beatu 1968 vol.1 (LP, Muza SX-3053)

Ważniejsze utwory

  • Lepiej późno niż wcale (muz. Z. Bizoń; sł. Marek Głogowski)
  • Żeby uciec- trzeba mgły
  • Spacer dziką plażą (muz. B. Kendelewicz; sł. Zygmunt Krammer)
  • To ziemia (muz. Juliusz Loranc, sł. Jonasz Kofta)
  • Wiatr od Klimczoka (muz. Z. Bizoń; sł. Krzysztof Dzikowski, Z. Krammer)

Ciekawostki

  • Nazwa zespołu pochodzi od nazwiska założyciela grupy, Zbigniewa Bizonia.

Bibliografia

  • Wolański R., Leksykon Polskiej Muzyki Rozrywkowej, Warszawa 1995, Agencja Wydawnicza MOREX, ​ISBN 83-86848-05-7​, tu hasło Bizony, s. 17, 18.
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Bizony

Reklama