Biografia Bartosz Świderski ( ur. 1973-03-07 )

Bartłomiej Świderski (ur. 7 marca 1973 we Wrocławiu) - polski aktor i piosenkarz. Był wokalistą nieistniejącego już zespołu Grejfrut. Aktualnie rozpoczął muzyczną karierę solową.

Życiorys

Ukończył liceum ogólnokształcące im. Bolesława Chrobrego w Bielawie. W 1994 roku ukończył Lart StudiO. W 1998 roku ukończył Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi.

Tytuł płyty - Foto i projekt: Robert Laska

Tytuł płyty - 159 598-2 (CD / 2000)
Foto i projekt: Robert Laska

Od roku 1998 przez kilka lat był aktorem Teatru Studio w Warszawie. Występował także na deskach teatrów: im. Stefana Jaracza w Łodzi (1997), Powszechnego w Łodzi (1997) oraz Wybrzeże w Gdańsku (2002).

Filmografia

  • 1995: Młode wilki jako wopista
  • 1999: Jak narkotyk jako znajomy Marty
  • 1999: Prawo ojca jako komisarz Orłowski
  • 1999: Ostatnia misja jako policjant
  • 2000: Twarze i maski jako doktor Gliński (odc. 7)
  • 2000, 2001: Miodowe lata jako reżyser (odc. 41, 85)
  • 2001: Marszałek Piłsudski jako Bronisław Piłsudski, brat Józefa
  • 2001: Avalon jako Stunner
  • 2002-2006: Samo Życie jako Leszek Retman
  • 2002: Sfora jako informator mafii
  • 2002-2003: Kasia i Tomek jako Irek, były chłopak Kasi (tylko głos)
  • 2002: Break Point
  • 2004: Cud w Krakowie (Csoda Krakkóban) jako Aurel
  • 2005: 1409. Afera na zamku Bartenstein jako Eryk
  • 2005: Zakochany Anioł jako Paweł
  • 2005-2007: Magda M. jako Sebastian Lewicki
  • 2006: Kryminalni jako Dominik Czerny vel Zaleski
  • 2006: Fala zbrodni jako Ernest von Stein
  • 2007-2008: Tylko miłość jako Rafał Rozner, samotny ojciec
  • 2010: Apetyt na życie jako David, kochanek Alicji
  • 2010: Usta usta jako Michał Werner
  • 2011: Hotel 52 jako Szymon Tarnowski (odc. 32)
  • 2011: Instynkt jako Ryszard Sobecki (odc. 10)
  • 2011-2013: Przepis na życie jako Tadeusz
  • 2011: M jak miłość jako Jan Kozłowski
  • 2012, 2014: Prawo Agaty jako Rafał Ostrowski vel Hubert Sułecki
  • 2014: O mnie się nie martw jako Paweł Biczyński
  • 2016-2017: Druga szansa jako Marcin Kryński
Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Bart%C5%82omiej_%C5%9Awiderski

Reklama