Biografia Andrzej Ziółkowski ( ur. 1951-05-14 ‐ zm. 2001-07-02 )

Andrzej Ziółkowski (ur. 14 maja 1951 w Lublinie, zm. 2 lipca 2001 na emigracji w USA) - polski gitarzysta rockowy, znany z gry w Budce Suflera z którą dokonał w 1974 roku pierwszych nagrań radiowych. Wcześniej był gitarzystą w grupie Stowarzyszenie Cnót Wszelakich (od końca 1970).

Życie i działalność

W maju 1975 roku nagrał z grupą album Cień wielkiej góry, a w połowie kwietnia 1976 roku Przechodniem byłem między wami. W tym okresie były też nagrania radiowe (m.in. "Podarowany dzień" z progresywną partią gitary, oraz "Komentarz do pewnej legendy"). W 1978 roku gitarzystą solowym Budki Suflera został Jan Borysewicz, a Ziółkowski na kolejnych albumach: Na brzegu światła, Ona przyszła prosto z chmurZa ostatni grosz grał na gitarze basowej (jako basista zadebiutował podczas radiowej sesji z wokalistą Stanisławem Wenglorzem). W lipcu 1981 roku opuścił Budkę Suflera, wycofał się ze sceny muzycznej i wraz z rodziną wyemigrował poprzez obóz dla przesiedleńców w Austrii do New Jersey (USA), tam zamieszkał. W 2001 roku zmarł na chorobę nowotworową.

Dyskografia (z Budką Suflera)

  • 1975 Cień wielkiej góry
  • 1976 Przechodniem byłem między wami
  • 1978 Na brzegu światła
  • 1980 Ona przyszła prosto z chmur
  • 1981 Iza (album Izabeli Trojanowskiej)
  • 1982 Za ostatni grosz
  • 1994 Underground
  • 1999 Antologia 74-99

Kompilacje (z Budką Suflera)

  • 1975 Polskie Targi Estradowe - Łódź '75, (Memu miastu na do widzenia);
  • 1977 Rhythmus 77 (Fang neu an)
  • 1984 1974-1984 (Za ostatni groszMemu miastu na do widzenia)
  • 1995 Beat Kiste Vol. 2 (Herrliche Berge)
  • 1996 Beat Kiste Vol. 3 (Blaue Taube)
  • 1996 Weißes Boot (Fang neu an)
  • 1999 Greatest Hits II (Ona przyszła prosto z chmur)
  • 2007 60 Jahre Amiga Box 12 - CD 3 (Fang neu an)
  • 2007 (Die) Hits aus den Bruderländern (Fang neu an)
  • 2008 (Die) Hits aus den Bruderländern II (Straßenbahn-Blues)
  • 2009 Es war ein Land - CD 4 (Herrliche Berge)

Bibliografia

  • Artykuł o odsłonięciu tablicy pamiątkowej w Świdniku
  • Forum na stronie zespołu Budka Suflera
  • Archiwum Polskiego Rocka
  • Ostmusik.de: Budka Suflera
  • Forum na oficjalnej stronie zespołu Budka Suflera
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Zi%C3%B3%C5%82kowski

Reklama