Biografia Andrzej Grabowski "Ferdek" ( ur. 1952-03-15 )

Andrzej Grabowski (ur. 15 marca 1952 w Chrzanowie) - polski aktor filmowy, teatralny, kabaretowy i telewizyjny, stand-uper oraz wokalista.

Życiorys

Jego rodzinnym miastem jest małopolska Alwernia, w której mieszkał wraz z braćmi - Mikołajem, aktorem i reżyserem i Wiktorem, inżynierem górnikiem.

Świat według Kiepskich - Foto: Iwar Romanek, Artur Wojciechowski<br />
Projekt: Iwar Romanek

Świat według Kiepskich - 5308012 (CD / 2000)
Foto: Iwar Romanek, Artur Wojciechowski
Projekt: Iwar Romanek

W wieku sześciu lat rozpoczął naukę w szkole podstawowej, w wieku siedemnastu lat zdał maturę. Powtarzał trzeci rok studiów, w 1974 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie, niedługo później zaś rozpoczął pracę aktorską na deskach Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie, z którym związany był przez wiele następnych lat. Pierwszy sukces osiągnął dzięki roli w spektaklu "Przepraszam, czy tu biją" (Tarnowski Teatr im. Ludwika Solskiego, reż. Ryszard Smożewski, 1976), za którą otrzymał Nagrodę Młodych Stowarzyszenia Polskich Artystów Teatru i Filmu (SPATiF-u). Za swe role teatralne otrzymał wiele innych nagród i wyróżnień. Niejednokrotnie występował wspólnie ze swoim bratem Mikołajem Grabowskim (również aktorem i reżyserem). Zasłynął również jako konferansjer i kabareciarz o szczególnym talencie komediowym.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Na dużym ekranie zadebiutował już w czasie studiów w filmie Odejścia, powroty, przez wiele lat jednak obsadzano go jedynie w rolach epizodycznych bądź drugoplanowych. W 1989 zagrał swoją pierwszą większą rolę w filmie Feliksa Falka Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce, gdzie wcielił się w postać Stefana Sapiei. Kolejną ważną rolą była kreacja Andrzeja Jurewicza, ojca głównej bohaterki serialu Telewizji Polskiej pt. Boża podszewka (1997) w reżyserii Izabelli Cywińskiej. Szczególną popularność Andrzej Grabowski zawdzięcza roli Ferdynanda Kiepskiego w telewizyjnym serialu komediowym Świat według Kiepskich emitowanym na antenie kanału Polsat od marca 1999 roku. Sitcom przez kilka lat bił rekordy popularności i zdobywał nagrody dla najlepszego serialu komediowego, dlatego aktor zaczął być powszechnie utożsamiany z postacią, której rolę odgrywał. W życiu prywatnym nie lubi żartować na pokaz.

W ostatnich latach Andrzej Grabowski wystąpił w 30 spektaklach Teatru Telewizji, między innymi w Co nie jest snem reżyserii Krzysztofa Zaleskiego. Użyczył również swojego głosu w kilku filmach animowanych. m.in. w produkcjach Walta Disneya: Mój brat niedźwiedź, Kurczak Mały, Toy Story 3Merida waleczna. W serialu TVP Pitbull wcielił się w rolę policjanta o pseudonimie "Gebels". Pod koniec marca 2005 aktor uległ niegroźnemu wypadkowi samochodowemu na autostradzie w pobliżu Mysłowic. Został wówczas ranny w głowę i doznał ogólnych potłuczeń ciała. W 2007 aktor zagrał jednego z szefów gangu pruszkowskiego w serialu pt. Odwróceni, emitowanym w telewizji TVN. Ponadto, zajął 3. miejsce w II edycji programu Fort Boyard.

XXX-lecie, Akustycznie - Projekt: designdivine.eu

XXX-lecie, Akustycznie - MYSTCD 056 (CD / 2008)
Projekt: designdivine.eu

Został członkiem honorowego komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi 2010 oraz przed wyborami prezydenckimi w Polsce w 2015 roku. W lutym 2013 otrzymał nominację do nagrody Wiktory 2012 w kategorii Aktor telewizyjny. W czerwcu 2013 podczas trwania Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, wziął udział w kabaretonie. Od marca 2014 roku jest jurorem Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami. Przed wyborami samorządowymi 2014 poparł Platformę Obywatelską występując na jej konwencji wyborczej 8 listopada 2014.

Odznaczenia

5 października 2009 z rąk sekretarza stanu w MKiDN Piotra Żuchowskiego odebrał Srebrny Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis".

Rodzina

Młodszy brat aktora Mikołaja Grabowskiego. Był mężem aktorki Anny Tomaszewskiej (rozwód), z którą ma dwie córki, Zuzannę (ur. 22 czerwca 1983) oraz Katarzynę (ur. 8 marca 1991), również aktorki. W czerwcu 2009 ponownie zawarł związek małżeński - z Anitą Kruszewską, charakteryzatorką filmową.

Wybrana filmografia

  • Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce (1989)
  • Śmierć jak kromka chleba (1994)
  • Pułkownik Kwiatkowski (1996) jako ksiądz
  • Kochaj i rób co chcesz (1997)
  • Prostytutki (1998)
  • Odwrócona góra albo film pod strasznym tytułem (1999)
  • Ogniem i mieczem (1999)
  • Boże skrawki (2000), jako Kluba
  • Jak to się robi z dziewczynami (2002)
  • Kariera Nikosia Dyzmy (2002), jako Roman Kiliński, przedsiębiorca
  • Dzień świra (2002), jako sąsiad Adasia
  • E=mc² (2002), jako Zając, kandydat na dyplomatę
  • Zróbmy sobie wnuka (2003), jako Maniek Kosela
  • Superprodukcja (2003), jako gangster Napoleon
  • Atrakcyjny pozna panią... (2004), jako Wacław
  • Emilia (2005), jako koroner
  • PitBull (2005), jako Gebels
  • Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006), jako kolega Adasia
  • Dublerzy (serial) (2006), jako Leon May
  • Dublerzy (2006), jako Leon May
  • Strajk - Die Heldin von Danzig (2006), jako Sobecki
  • Diabeł (2005), jako Franek
  • Świadek koronny (2007), jako Jarosław Kowalik "Kowal"
  • Jak żyć? (2008), jako Bandzior
  • Senność (2008), jako ojciec Adama
  • Mała Moskwa (2008), jako kapitan Wolniewicz
  • Lunatycy (2009), jako Wacław, ojciec Kamy
  • Piksele (2009), jako grabarz
  • Milion dolarów (2010), Tomuś
  • Skrzydlate świnie (2010), jako pan Edzio
  • Śluby panieńskie (2010), jako ojciec Klary
  • Pokaż kotku, co masz w środku (2011)
  • Kop głębiej (2011) jako ksiądz
  • Sęp (2012) jako Zdzisław Raczek, ojciec "Diuny"
  • Piąta pora roku jako (2012) jako Bogdan, przyjaciel Wiktora
  • Od pełni do pełni (2012) jako Kamiński, hodowca
  • Drogówka (2013) jako Musiał
  • Tajemnica Westerplatte (2013) jako Adolf Petzelt
  • Bilet na Księżyc (2013) jako Kociołek, kierownik "Warsu"
  • Pod Mocnym Aniołem (2014) jako doktor Granada
  • Służby specjalne (2014) jako przeor zakonu
  • Pitbull. Nowe porządki (2016) jako starszy aspirant Jacek Goc "Gebels"
  • Pitbull. Niebezpieczne kobiety (2016) jako aspirant sztabowy Jacek Goc "Gebels"
  • Na granicy (2016) jako komendant placówki Straży Granicznej w Tarnawie Niżnej
  • Pokot (2016) jako prezes

Role teatralne

  • Chory z urojenia, Moliere, Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie - jako Argan
  • Scenariusz dla trzech aktorów, Bogusław Schaeffer, Teatr STU w Krakowie
  • Kwartet, Bogusław Schaeffer, Teatr STU w Krakowie
  • 19. południk, autor i reżyser: Juliusz Machulski, Teatr TV, 2003 - jako prezydent RP Bartosz Czop
  • Opis obyczajów, czyli jak zwyczajnie wszędzie się miesza złe do dobrego według Jędrzeja Kitowicza
  • Zapomniany diabeł Jan Drda, Teatr Telewizji - jako kowal
  • Chory z urojenia, Teatr 6 piętro, 2011 - jako Argan

serialowe

  • Blisko, coraz bliżej (1982), jako powstaniec (odc. 1)
  • W krainie Władcy Smoków (1997), jako szyper Gan
  • Boża podszewka (1997), jako Andrzej Jurewicz (odc. 1-9)
  • Świat według Kiepskich (od 1999), jako Ferdynand Kiepski
  • Chłop i baba (2001), jako organista Cyplonek (odc. 12)
  • Na dobre i na złe (2002), jako ksiądz Kudełko (odc. 115)
  • Bao-Bab, czyli zielono mi (2003), jako Edward Wyspiański, ojciec "Konia" (odc. 8)
  • Miodowe lata (2003), jako on sam (odc. 120)
  • Złotopolscy (2004-2010), jako Andrzej Złotopolski
  • Niania (2006) jako Lucjan Furma (odc. 27)
  • Hela w opałach (2006), jako policjant z drogówki (odc. 1)
  • Odwróceni (2007), jako Jarosław "Kowal" Kowalik (odc. 1-13)
  • Pitbull (2005-2008), jako starszy aspirant i aspirant sztabowy Jacek Goc "Gebels"
  • Tylko miłość (2007-2009), jako Maks Wolar
  • Ja wam pokażę! (2007), jako pan Czesio (odc. 2-13)
  • Naznaczony (2009), jako szyper Puchalik (odc. 1 i 13)
  • Blondynka (2010), jako wójt Traczyk
  • Duch w dom (2010), jako Kazimierz, sąsiad Beaty i Leszka
  • Pierwsza miłość (2012-2014), jako Olgierd Kaczmarczyk, ojciec Igora
  • Czas honoru (2012), jako piekarz Lisowski (odc. 54)
  • Blondynka (2013) jako wójt Traczyk (odc. 14-26)

głosowe - polski dubbing

  • Abrafax i piraci z Karaibów (2001) jako Abrafax
  • Mój brat niedźwiedź (2003) jako Tuke
  • Harry Potter i Czara Ognia (2005) jako Alastor "Szalonooki" Moody
  • Kurczak Mały (2005) jako Buck "Asior" Gdaka
  • Zaczarowana (2007) jako Nathaniel
  • Harry Potter i Zakon Feniksa (2007) jako Alastor "Szalonooki" Moody
  • Małpy w kosmosie (2008) jako dr Ferdynand
  • Speed Racer (2008) jako tata
  • Gwiazda Kopernika (2009)
  • Góra Czarownic (2009) jako Burke
  • Harry Potter i Insygnia Śmierci (2010) jako Alastor Moody
  • Toy Story 3 (2010) jako Miś Tuliś
  • Merida waleczna (2012) jako król Fergus
  • Gang Wiewióra (2014) jako Pierun
  • Jak uratować mamę (2015) jako król

Działalność muzyczna

W kwietniu 2008 wystąpił gościnnie na płycie XXX-lecie, Akustycznie punkrockowego zespołu KSU gdzie zaśpiewał piosenkę pt. "Po drugiej stronie drzwi". W 2009 na płycie zespołu Ptaszyska Jest dobrze. Piosenki niedokończone, poświęconej twórczości Jana Himilsbacha i Zdzisława Maklakiewicza, aktor zaśpiewał dwie piosenki, w tym pt. "Jestem jak motyl", która znalazła się na 1. miejscu Listy Przebojów radiowej Trójki.

Zaśpiewał również razem z Tomaszem Szczepanikiem, wokalistą grupy Pectus, piosenkę "Odpływam", która znalazła się na płycie wydanej w ramach charytatywnej akcji Kalendarz Dżentelmeni 2010.

W listopadzie 2010, Andrzej Grabowski wydał swoją pierwszą płytę Mam prawo... czasami... banalnie. Znalazło się na niej trzynaście utworów, do których muzykę napisali Marcin Lamch, Przemysław Pacan i Krzysztof Niedźwiecki, natomiast autorami tekstów byli min. Jan Nowicki, Andrzej Poniedzielski i Krzysztof Nowak.

Bibliografia

  • Andrzej Grabowski w bazie Internet Movie Database (ang.)
  • Andrzej Grabowski w bazie filmpolski.pl
  • Andrzej Grabowski w bazie Filmweb
  • Andrzej Grabowski w bazie e-teatr.pl
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy https://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Grabowski_(aktor)

Reklama