Biografia Adam Sztaba ( ur. 1975-02-15 )

Adam Marcin Sztaba (ur. 15 lutego 1975 w Koszalinie) - polski kompozytor, pianista, aranżer, dyrygent i producent muzyczny, a także osobowość telewizyjna. Ukończył Liceum Muzyczne w Koszalinie, a potem Akademię Muzyczną im. Fryderyka Chopina w Warszawie na wydziale kompozycji w klasie prof. Zbigniewa Rudzińskiego.

Złota Maryla - Foto: Marek Straszewski<br />
Projekt: Andrzej Pągowski

Złota Maryla - 528 720-2 (CD / 1995)
Foto: Marek Straszewski
Projekt: Andrzej Pągowski

Sztaba współpracował m.in. z takimi wykonawcami i grupami muzycznymi jak: Edyta Górniak, Ewa Małas-Godlewska, Lutricia McNeal, Dita von Teese, Kayah, Anna Dąbrowska, Violetta Villas, Maryla Rodowicz, Natalia Kukulska, Reni Jusis, Kasia Kowalska, Katarzyna Groniec, Halina Frąckowiak, Michael Bolton, José Carreras, José Cura, Lemar Obika, Grzegorz Turnau, Seweryn Krajewski, Janusz Józefowicz, Krzysztof Krawczyk, Przemysław Gintrowski, Piotr Cugowski, Sasha Strunin, Perfect, Sinfonia Varsovia, Polska Orkiestra Radiowa, Grupa MoCarta.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Od maja 2007 do listopada 2009 Adam Sztaba pełnił funkcję dyrektora artystycznego firmy MyPlace - agencji eventowej, managementowej i wytwórni płytowej.

Życiorys

Adam Sztaba zadebiutował w wieku 18 lat muzyką do musicalu "Fatamorgana?" wystawionym w Bałtyckim Teatrze Dramatycznym w rodzimym Koszalinie. Rok później został asystentem Janusza Stokłosy - kompozytora i kierownika muzycznego teatru Studio Buffo w Warszawie, a w następnym roku - kierownikiem muzycznym i pianistą zespołu Maryli Rodowicz.

W latach 1998-2002 pełnił rolę kierownika muzycznego, aranżera i pianisty w zespole Edyty Górniak. Był autorem aranżacji symfonicznej słynnego wykonania hymnu narodowego przez Edytę Górniak na mistrzostwach świata w piłce nożnej w Korei w 2002r. W latach 2002-2003 był kierownikiem muzycznym i pianistą dwóch pierwszych edycji programu Idol. W 2003 roku wspólnie z Tomaszem Filipczakiem skomponował muzykę do show tanecznego "Opentaniec" inspirowanego folklorem słowiańskim z choreografią Jarosława Stańka, którego premiery odbyły się w Teatrze Muzycznym w Gdyni i Teatrze Wielkim w Warszawie. W latach 2005-2006 był kierownikiem muzycznym, aranżerem i dyrygentem orkiestry w trakcie pierwszych czterech edycji programu Taniec z gwiazdami oraz podczas koncertów Sopot Festival. W grudniu 2007 roku wraz ze swoją Orkiestrą wystąpił wspólnie z Michaelem Boltonem na Jubileuszu 15-lecia stacji Polsat.

Nawet - Foto: Tomek Sikora<br />
Projekt: Krzyś Koszewski

Nawet - 5431352 (CD / 2002)
Foto: Tomek Sikora
Projekt: Krzyś Koszewski

Jesienią 2008 roku pełnił funkcję dyrektora Akademii w programie Fabryka Gwiazd, polskiej wersji formatu Star Academy. Na początku 2009 roku stworzył muzykę do filmu Od pełni do pełni. Tego samego roku wraz z kwartetem smyczkowym Kwadrat wystąpił na gali wręczenia nagród papieskich Totus 2009.

W 2010 roku wystąpił w czasie Jubileuszu 20-lecia stacji radiowej RMF FM. Muzyk akompaniował na fortepianie Edycie Górniak, która zaśpiewała kompozycję "Hello". W tym samym roku wystąpił wraz orkiestrą w ramach Smooth Festival podczas koncertu "MuZa Miast" z udziałem: Ive Mendes, Marii Peszek, Kasi Wilk, Natalii Kukulskiej, Natalii Przybysz, Mietka Szcześniaka, Piotra Cugowskiego i Macieja Maleńczuka.

Stworzył oprawę muzyczną do inauguracji Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych 2010, która odbyła się 18 września 2010 na Stadionie Legii w Warszawie.

Antepenultimate - Foto: Zuza Krajewska, Bartek Wieczorek<br />
Projekt: Tomasz Kudlak

Antepenultimate - 179 127 0 (CD / 2008)
Foto: Zuza Krajewska, Bartek Wieczorek
Projekt: Tomasz Kudlak

W latach 2011-2016 był jurorem programu Must Be the Music. Tylko muzyka w telewizji Polsat.

Życie prywatne

30 maja 2013 roku odbył się jego ślub z Dorotą Szelągowską, córką pisarki Katarzyny Grocholi. 21 maja 2015 roku para rozwiodła się. Od 2014 roku Sztaba związany jest z Agnieszką Dranikowską, którą poślubił 20 czerwca 2016 roku w Strzekęcinie pod Koszalinem. 11 stycznia 2016 roku urodził się im syn Leopold.

Filmografia

  • Wrota Europy (1999, wykonanie muzyki)
  • Świąteczna przygoda (2000, wykonanie muzyki)
  • Niania, odc. 1 (2005, obsada aktorska - pianista)
  • Niania, odc. 38 (2006, obsada aktorska - pianista)
  • Kryminalni, odc. Misja Śląska (2006, wykonanie muzyki)
  • Od pełni do pełni (2009, muzyka)
  • Pierwsza miłość (2010, jako on sam)
  • Do Dzwonka Cafe (2012, jako on sam)
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Sztaba

Reklama