Biografia Adam Sztaba ( ur. 1975-02-15 )

Adam Marcin Sztaba (ur. 15 lutego 1975 w Koszalinie) - polski kompozytor, pianista, aranżer, dyrygent i producent muzyczny, a także osobowość telewizyjna.

Nawet - Foto: Tomek Sikora<br />
Projekt: Krzyś Koszewski

Nawet - 5431352 (CD / 2002)
Foto: Tomek Sikora
Projekt: Krzyś Koszewski

Współpracował m.in. z takimi wykonawcami i grupami muzycznymi jak: Sting, Chris Botti, Michael Bolton, José Carreras, Edyta Górniak, Ewa Małas-Godlewska, Lutricia McNeal, Dita von Teese, Kayah, Ania Dąbrowska, Violetta Villas, Maryla Rodowicz, Natalia Kukulska, Reni Jusis, Kasia Kowalska, Katarzyna Groniec, Halina Frąckowiak, José Cura, Lemar, Grzegorz Turnau, Seweryn Krajewski, Janusz Józefowicz, Krzysztof Krawczyk, Przemysław Gintrowski, Piotr Cugowski, Perfect, Sinfonia Varsovia, The Cranberries, Polska Orkiestra Radiowa, Atom String Quartet, Grupa MoCarta.

Życiorys

Ukończył Liceum Muzyczne w Koszalinie, a następnie studia na Wydziale Kompozycji, Dyrygentury i Teorii Muzyki Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie w klasie prof. Zbigniewa Rudzińskiego.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Zadebiutował w wieku 18 lat muzyką do musicalu "Fatamorgana?" wystawionym w Bałtyckim Teatrze Dramatycznym w rodzimym Koszalinie. Rok później został asystentem Janusza Stokłosy - kompozytora i kierownika muzycznego teatru Studio Buffo w Warszawie, a w następnym roku - kierownikiem muzycznym i pianistą zespołu Maryli Rodowicz. W latach 1998-2002 pełnił rolę kierownika muzycznego, aranżera i pianisty w zespole Edyty Górniak.

W latach 2002-2003 był kierownikiem muzycznym i pianistą dwóch pierwszych edycji programu Idol. W 2003 roku, wspólnie z Tomaszem Filipczakiem skomponował muzykę do show tanecznego "Opentaniec" inspirowanego folklorem słowiańskim z choreografią Jarosława Stańka, którego premiery odbyły się w Teatrze Muzycznym w Gdyni i Teatrze Wielkim w Warszawie. W latach 2005-2006 był kierownikiem muzycznym, aranżerem i dyrygentem w trakcie pierwszych czterech edycji programu TVN Taniec z gwiazdami oraz podczas koncertów Sopot Festival. Wówczas zrodziła się Orkiestra Adama Sztaby, która funkcjonuje do dziś. W grudniu 2007 roku wraz ze swoją Orkiestrą wystąpił wspólnie z Michaelem Boltonem na Jubileuszu 15-lecia stacji Polsat.

Złota Maryla - Foto: Marek Straszewski<br />
Projekt: Andrzej Pągowski

Złota Maryla - 528 720-2 (CD / 1995)
Foto: Marek Straszewski
Projekt: Andrzej Pągowski

Od maja 2007 do listopada 2009 pełnił funkcję dyrektora artystycznego firmy MyPlace - agencji eventowej, managementowej i wytwórni płytowej. Jesienią 2008 roku pełnił funkcję dyrektora Akademii w programie Fabryka Gwiazd, polskiej wersji formatu Star Academy. Na początku 2009 roku stworzył muzykę do filmu Od pełni do pełni.

W 2010 roku wystąpił w czasie jubileuszu 20-lecia stacji radiowej RMF FM, akompanując na fortepianie Edycie Górniak, która zaśpiewała kompozycję "Hello". W tym samym roku wystąpił wraz orkiestrą w ramach Smooth Festival podczas koncertu MuZa Miast z udziałem m.in.: Ive Mendes, Marii Peszek, Kasi Wilk, Natalii Kukulskiej, Natalii Przybysz, Mietka Szcześniaka, Piotra Cugowskiego i Macieja Maleńczuka. Stworzył oprawę muzyczną do inauguracji Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych 2010, która odbyła się 18 września 2010 na Stadionie Legii w Warszawie. W tym samym roku wystąpił ze Stingiem i Polską Orkiestrą Radiową podczas Jubileuszu 85-lecia Polskiego Radia.

W latach 2011-2016 był jurorem programu Must Be the Music. Tylko muzyka w telewizji Polsat.

Antepenultimate - Foto: Zuza Krajewska, Bartek Wieczorek<br />
Projekt: Tomasz Kudlak

Antepenultimate - 179 127 0 (CD / 2008)
Foto: Zuza Krajewska, Bartek Wieczorek
Projekt: Tomasz Kudlak

W 2011 roku poprowadził orkiestrę Sinfonia Varsovia podczas koncertu Tu Warszawa otwierającego polską prezydencję w Unii Europejskiej, gdzie wystąpił m.in. z Chrisem Bottim, Michaelem Boltonem, Dolores O’Riordan i Kenny G. W 2012 roku wystąpił z NDR BigBand podczas recitalu Quincy Jonesa. W 2014 roku wystąpił z WDR BigBand podczas koncertu Swing+, był też kierownikiem muzycznym i aranżerem koncertu Grzegorz Ciechowski. Spotkanie z Legendą. W 2016 roku był jednym z dyrygentów i aranżerów podczas Światowych Dni Młodzieży 2016 w Krakowie i Brzegach. Był kierownikiem muzycznym i aranżerem koncertu "CREDO in Misericordiam Dei". W 2017 roku wystąpił z Terence'em Blanchardem i Filharmonikami Szczecińskimi.

Przed zakrętem - Foto: Beata Wielgosz<br />
Projekt: kasia mrożewska@vanart

Przed zakrętem - 538 236-2 (CD / 1998)
Foto: Beata Wielgosz
Projekt: kasia mrożewska@vanart

Życie prywatne

30 maja 2013 poślubił Dorotę Szelągowską, córkę pisarki Katarzyny Grocholi. 21 maja 2015 para rozwiodła się.

Reklama*

* - Reklama daje żyć stronie, więc nie krępuj się i klikaj jeżeli interesuje Cię oferta.

Od 2014 związany jest z Agnieszką Dranikowską, którą poślubił 20 czerwca 2016 w Strzekęcinie pod Koszalinem; 11 stycznia 2016 urodził się im syn Leopold.

Filmografia

  • Wrota Europy (1999, wykonanie muzyki)
  • Świąteczna przygoda (2000, wykonanie muzyki)
  • Niania, odc. 1 (2005, obsada aktorska - pianista)
  • Niania, odc. 38 (2006, obsada aktorska - pianista)
  • Kryminalni, odc. Misja Śląska (2006, wykonanie muzyki)
  • Od pełni do pełni (2009, muzyka)
  • Pierwsza miłość (2010, jako on sam)
  • Do Dzwonka Cafe (2012, jako on sam)
Nota prawna

Tekst biografii został opracowany w dużym stopniu na podstawie materiałów zgromadzonych w serwisie Wikipedia.pl, na podstawie licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach.

Pełny tekst źródłowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Sztaba

Reklama